Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán Viktor esküszik

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat szombaton a Sándor-palotában . Az államfő belügyminiszterré nevezte ki Pintér Sándort, honvédelmi miniszterré Hende Csabát, közigazgatási és igazságügyi miniszterré Navracsics Tibort, külügyminiszterré Martonyi Jánost, nemzetgazdasági miniszterré Matolcsy Györgyöt, nemzeti erőforrás miniszterré Réthelyi Miklóst, nemzeti fejlesztési miniszterré Fellegi Tamást, vidékfejlesztési miniszterré Fazekas Sándort és tárca nélküli miniszterré Semjén Zsoltot. (MTI)

  • Orbán Viktor eskütétele után az országgyűlés két órás szünetet rendelt el. Sólyom László 13 órakor nevezi ki a 2. Orbán-kormány minisztereit, az alkotmány szerint ezzel alakul meg hivatalosan is a kormány.

    Délután háromkor kezdődik a Kossuth téren az Új kezdet napja című rendezvény, amelyen beszédet mond Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

  • Orbán Viktor kormányfő a jelenlegi miniszterelnöki szobákat foglalja el a Parlamentben - mondta Szijjártó Péter. A miniszterelnöki szóvivő közölte: az Országház I. kapunál található főemeleti miniszterelnöki szobákba és az ahhoz tartozó termekbe költözik be Orbán Viktor és itt kap szobát Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes is.

    A Varga Mihály leendő államtitkár által vezetett Miniszterelnökség és a szóvivői stáb az épület ugyanebben a szárnyában, a félemeleten foglalja majd el az irodákat. A főemeleti irodákat használta Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. Orbán Viktor miniszterelnöki szobája 1994 és 2002 között a VI. kapuhoz közel lévő, főemeleti iroda volt, ez most jelenleg Sólyom László köztársasági használja. Ezt a tavasszal az Országház felújítatta. (MTI)

  • Orbán Viktor szombati kormányfővé választása és eskütétele után aláírta előterjesztését kormánya minisztereiről, és átadta azt Sólyom László államfőnek a Parlamentben. Nem sokkal dél után érkezett Orbán Viktor az államfő parlamenti dolgozószobájába, ahol átadta Sólyom Lászlónak előterjesztését kormánya minisztereiről.

    Az átadásra a miniszterelnököt elkísérte Varga Mihály, a Fidesz alelnöke és Szijjártó Péter, a párt szóvivője is. Sólyom László a tervek szerint délután egy órakor, a Sándor-palotában adja át a miniszteri kinevezési okiratokat a leendő minisztereknek. Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg. (MTI)

  • A Digi TV nem frissítette az aktuális műsorinformációt, ez lett belőle.

    DSC 1081
  • Két óra szünet, aztán esküsznek a miniszterek is.

  • Medgyessy Péter, Bajnai Gordon, Boross Péter, Sólyom László és Mádl Ferenc kezet fogott Orbán Viktorral az egyik díszpáholyban.

    hi05
    Fotó: Huszti István
  • Kövér László levágatta a haját!

    hi03
    Fotó: Huszti István

    A Fidesz országos választmányának elnöke azt mondta az MTI-nek: "levágattam, mert megígértem. 2006-ban azt megfogadtam, hogy ha az a garnitúra, amely visszaidézte az 1990 előtti időszakot, feláll a hatalom székeiből és odébb oldalog, az lesz az a pillanat, amikor levágatom a hajam".

    Kövér László beszámolója szerint az elmúlt négy évben azért járt fodrásznál, hogy minimális igazítással "elviselhetővé" tegye a helyzetet.

  • Kényelmes?

    Az új miniszterelnök már nem a képviselői helyére, hanem a miniszterelnöki bársonyszékbe ment vissza az eskü után.

    hi06
    Fotó: Huszti István
  • Statisztikusunk jelentkezik.

    A frakciók nagyon egységesek voltak. A Fidesz és a KDNP megszavazta, az ellenzék egységesen elutasította a nemzeti együttműködés programját.

  • Orbán Viktor hű lesz, titoktartó, törvénytisztelő és lelkiismeretes.

    hi04
    Fotó: Huszti István
  • Fanfárok, mindenki felállt. Zászlók be.

    08
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • 261 igen, 107 nem szavazattal Orbán Viktor a miniszterelnök.

    09
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A miniszterelnökről és programjáról egyszerre szavaznak a képviselők. 194 igen kell Orbánnak.

     

  • "Ha nagynak látszunk az azért van mert nagy emberek vállán állunk." Orbán szerint a képviselők "sokmillió magyar ember vállán állnak" ezért tűnhetnek nagynak és erősnek.

    Ezzel Orbán befejezte, vastaps.

  • Orbán örül, hogy minden frakció talált valami támogathatót a kormány programjában. "Ez bizakodásra és jó ereményre ad okot".

    "Dolgozzunk együtt és ne arról vitatkozzunk, hogyan kellene dolgozni" - fordult a képviselőkhöz.

     

  • Széles kitekintés kell a jó kormányzáshoz, mondja Orbán. A válság költségeit szerinte a pénzügyi szektornak kell vállalnia.

  • Üdvözlet a győzőtől

    Azért nincs más párt programja a kormányprogramban, mert nem más pártok, hanem a Fidesz-KDNP nyerte a választásokat - magyarázta Orbán Viktor.

    Lesz, amit megfogad az MSZP javaslataiból, de figyelmeztette a szocialistákat, hogy el kéne fogadniuk a választás eredményét.

  • Szerződtek a zemberek

    Öt nemzeti ügy (gazdaság, közrend, egészségügy, szociális biztonság, demokratikus jogrend) mentén van új társadalmi szerződés. Eddig elit alkuk voltak, most az emberek kötöttek kétharmados többséggel új társadalmi szerződést - magyarázza Orbán, hogyan értették ezt a szép 18. századi kifejezést.

  • Nyugi!

    Orbán úgy emlékszik, hogy többen a konkrétumokat hiányolták a kormányprogramból. Szerinte azonban most csak a célokat kell kitűzni, nem lehet a következő 4 év összes vitáját előre végigvenni. Lesz bőven idő az intézkedésekről vitatkozni.

  • A polgári világban szokás forradalomnak nevezni a nagy változásokat, amerikai és brit példákat sorol a közelmúltból.

    "Zavaros, megosztottságot hozó korszak van mögöttünk" - idézi Orbán ismét önmagát. A szabad világban többféle rendszer van, így lehet új rendszert építeni most is - tette hozzá.

  • A DeDit idézik a parlamentben

    Súlyos véleménykülönbség volt a vitában arról, volt-e forradalom? Orbán a Demokrácia és Dilemma Intézet által megírt, marxista - polgári értelmezés körüli okfejtést eleveníti fel, mondván polgári értelemben volt forradalom.

    Idézte saját március 15-i beszédét is, amiben előre szólt, hogy forradalom lesz a nagy győzelem.

    07
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Nagyszerűnek nevezte az eddigi vitát. Kedve lett volna részt venni, de nem ez a szokás. Mindenre nem tud most sajnos válaszolni egyenként, de a legfontosabbakra kitér.

  • Válaszol a kormányprogrammal kapcsolatos egész heti parlamenti vitára.

  • A ház elnöke állva köszönti a meghívott méltóságokat, minden nevet megtapsolnak, Bajnai Gordontól Paczolay Péterig. Orbán Viktor szokása szerint taps helyett öklével kopog az asztalán. Egyébként papírjait rendezgeti.

    04
  • A kormányporgram keddi általános vitáján Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka a nemzeti szemfényvesztés programjáról beszélt, Orbánékat pedig illuzionistáknak nevezte. "Az illuzionisták szórakoztatóak a cirkuszban, de életveszélyesek a parlamentben" - mondta

    Vona Gábor a Jobbik elnöke azt mondta: "Nem tudják mit tegyenek? Vagy nem mernek előállni konkrétumokkal? Talán valamilyen nemzetközi elkötelezettség miatt nem lehet beszélni konkrétumokról?" - fogalmazta meg kérdésként saját elméleteit. Ugyanakkor az, "ami le van írva benne, nem rossz" - zárta felszólalását. Az LMP egyetértett a leírtakkal, de hiányolta a konkrétumokat, valamint azt hogy a környezetvédelmi szempontok egyáltalán nem jelennek meg a tervekben.

  • A Kossuth téren már áll a színpad, és próbálgatják a hangot. A magnóból Demjén Ferenctől a Szabadság vándorai volt a kísérleti hang.

  • A mai ülésre meghívták a rendszerváltás óta hivatalban volt miniszterelnököket, államfőket és házelnököket is. Nagykövetek, egyházi vezetők vannak a protokollistán, egy csomó fontos ember itt van a parlamentben. Az elsők között, már 10-kor megérkezett Kudlik Júlia egykori tévés személyiség és Csukás István író.

    01
    Lévai Anikó is a sorokban

    Orbán Viktor családja is jön, a hamarosan esküt tevő miniszterelnök 89 esztendős nagymamáját pedig meghatottan mutogatják egymásnak az egyik karzat vendégei.