Kedden az Igazságszolgáltatási Tanács elé kerül a K&H-ügy

2010.05.31. 20:16
A Független Hírügynökség információi szerint kedden az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) napirendjére kerül a K&H-ügy. A múlt héten a Fővárosi Itélőtábla hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Bíróságot (FB). A Kulcsár-ügyként, vagy brókerbotrányként elhíresült perben az ítélőtábla eljárási szabálysértések miatt utasította új eljárásra az FB-t.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az OIT keddi ülésének napirendjére kerül a K&H-per. A bíróságok központi igazgatását végző testület az ilyen nagy horderejű eljárásokat meg szokta tárgyalni. A mostani ügy kapcsán valószínűleg intézkedési tervet dolgoznak ki, hogy az eljáró bírák nagyobb segítséget kapjanak a jövőben a hasonló ügyek tárgyalásakor.

A Kulcsár-ügy 24 vádlottja közül 6 vádlott esetében egyébként jogerős lett a Fővárosi Bíróság első fokú ítélete, így csak Kulcsár Attila és 17 vádlott-társa ítéletéről döntött a Fővárosi Ítélőtábla. Az Ítélőtábla végzésének szóbeli indoklásakor Lassó Gábor bíró rámutatott arra, hogy az első fokú bírósági eljárás számos kisebb hiányossága mellett több szabálysértés történt. Hangsúlyozta, hogy bíró nem tehet engedményeket "abban a téves felfogásban", hogy ezzel egyszerűsíti és gyorsítja az eljárást. Így például a büntető eljárási törvény előírásai szerint a vádlott nyomozati vallomását - ha nem tesz vallomást a tárgyaláson - nem ismertetni kell, hanem szó szerint felolvasni még akkor is, ha az többszáz oldalt tesz ki. Különösen fontos lett volna ez Kulcsár Attila esetében, hiszen a vád jórészt az ő nyomozati vallomásain alapult.

A Kulcsár-ügyet ugyanaz a Varga Zoltán tárgyalta, aki - fővárosi bírósági bíróként - tévesen ítélte el Kaiser Edét a móri vérengzésben. Vargát később a Legfelsőbb Bíróság bírájává nevezték ki.