Házkutatás volt a Tettrekész Szakszervezetnél

2010.06.01. 18:32
Házkutatást tartott a Budapesti Katonai Ügyészség hétfőn a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet (TMRSZ) központi irodájában, Szekszárdon. Szima Judit főtitkár kezét az ügyészeket kísérő egyik rendőr az ügyész utasítására hátracsavarta. Nyolc napon belüli sérülést szenvedett.

A TMRSZ 2009. szeptember 23-án tett közzé egy anyagot A Bajnai Gordon vezette kormányzat újabb rendőrellenes intézkedéséről címmel. Ebben a TMRSZ megnevezte azokat, akik szerintük felelősek a határőrség és a rendőrség 2007-es integrációja kapcsán kialakult visszásságokért.

A szakszervezet szerint annak ellenére, hogy a rendőrség és a politikai vezetők azt hangoztatták, nem lesznek kirúgások az egyesítés miatt, Győr-Moson-Sopron megyében több mint százhúsz embert akartak elbocsátani, mert nem találtak nekik feladatot a lakóhelyük közelében.

A munkaügyi központnak már le is jelentették a munkanélkülivé váló létszámot a szakszervezet szerint, de a TMRSZ felszólalásának nyomán később félreértésnek nevezték az esetet. Ebben az ügyben indult az eljárás, bujtogatás miatt.

Az adatbázist féltették

Szima Judit elmondta: a Budapesti Katonai Ügyészség azt állítja, bizonyítékaik vannak arra, hogy a TMRSZ-nek adatbázisa van a cikkeikhez hozzászólókról. Bár korábban közölték, hogy nincs ilyen adatbázis, hétfőn mégis megjelentek az ügyészek két rendőr kíséretében a szekszárdi irodájukban.

Szima Judit ekkor Kaposváron volt, ott kapta az értesítést a házkutatásról. Kora délután ért oda, az ügyész közölte vele, hogy vagy elviszik a szervert, vagy lemásolják a teljes tartalmát. Vita alakult ki, Szima Judit ugyanis a nyolcezer TMRSZ-tag személyes adatainak, illetve a könyvelési adatoknak az elvitelét nem tartotta az aktuális eljárással összefüggőnek, és erre többször is nyomatékosan felhívta az ügyészségi nyomozó figyelmét.

A főtitkár felajánlotta, hogy a szerverről a szükséges adatok leválogatásához minden segítséget megad a szakszervezet. Az ügyészekkel lévő szakértő hajlandó lett volna erre, a nyomozó ügyész azonban a felettesével történt telefonos egyeztetés után arra utasította, hogy a teljes tartalmat el kell vinniük. Ezen összeszólalkoztak Szima Judittal, mire az ügyész arra utasította az egyik rendőrt: fizikai erőszakkal akadályozza meg, hogy a főtitkár a szerver közelébe menjen.

Izomhúzódást szenvedett

Szima Judit a sérüléséről látleletet vetetett kedden, kiderült, hogy izomhúzódása lett, ami nyolc napon belül gyógyuló sérülésnek számít. A házkutatás ellen panasszal élt, és ha kiderül, hogy az ügyészeknek nem is voltak bizonyítékaik arra, hogy a keresett adatok a TMRSZ-nél vannak, akkor feljelentést tesz.

Mint mondta, a hozzászólókról nem tartanak fenn adatbázist. A szakszervezet több tagja jelezte már közben, hogy az adataik elvitele miatt ők is feljelentéssel fognak élni. Szima Judit hozzátette: a jogsértő házkutatás és lefoglalás a Fidesz első kormányzással töltött napján történt, csak remélni tudja, hogy az új kormány nem veszi át elődje módszereit, hanem kivizsgáltatja a hasonló jogsértő eljárásokat.