Soha nem esett még ennyi eső májusban

Rekordmértékű esőzés volt májusban Magyarországon. Az ország nagy részén többhavi eső esett, az Alpokalján viszont a szokásosnál kevesebb csapadékot mértek májusban. A hónap utolsó éjjelén sok helyen ismét egyhavi mennyiség esett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint ilyen sok eső még soha nem hullott májusban, amióta mérik a csapadék mennyiségét. Az ország több megyéjében 300 milliméter fölötti csapadékot mértek, az átlag pedig 150-200 milliméter körül mozog.

A legtöbb eső az Északi-középhegységben esett, itt körülbelül 300, a Bakonyban pedig több mint 200 milliméter. Budapesten egy hónap alatt 160 milliméternyi csapadékot mértek.

Az OMSZ tájékoztatása szerint ugyanakkor Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében és egy-két tiszántúli településen is van olyan terület, ahol a csapadék mennyisége nem érte el a sokéves átlagot. Szombathelyen például 50 milliméternél kevesebb eső esett, ami elmarad az ilyenkor szokásosnál.

Május utolsó éjjelén, Pécs környékén 55 milliméternyi csapadékot mértek, ezen a területen egy átlagos májusban 60 milliméter szokott esni. Hasonlóan ehhez, Kiskunhalason is körülbelül egyhavi mennyiség - 50 milliméter - esett le egyetlen éjszaka alatt.

Budapesten májusban 160 milliméter csapadék hullott, a hónap utolsó napján pedig 25 milliméter. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese kiemelte, hogy Győr-Moson-Sopron megyében szinte semmi eső nem volt, a megyében vannak olyan területek, ahol egyetlen csepp eső sem hullott.

Viharos szélre és esőre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden mindenhol erős esőzés várható. Az ország nagy részén narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Közép- Magyarországon, Dél- és Nyugat-Dunántúlon viharos, akár 60 km/órás széllökésekre és nagy mennyiségű csapadékra számíthatunk. Ezekben a régiókban és Észak-Magyarországon 12 óra alatt átlagosan akár 30 mm eső is eshet.

A Közép-Dunántúlon hasonló a helyzet, de itt még nagyobb, akár 90 km/órás szélrohamok is várhatóak.

A Dél-Alföldön a szél ereje 60 km/óra körül lesz, heves zivatarokra számítanak, amiket jégeső kísérhet. Itt 12 óra alatt körülbelül 20 mm csapadékot várnak.

A héten még esőzések várhatóak

Kedd estig nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kevés helyen, főként az Alföldön süthet ki a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 10, 15 fok között várható, keleten, délkeleten ennél kissé melegebb lehet.

Szerdától szombatig az idő nagy részében gyakran erősen felhős, többfelé szeles idő lesz, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is. A hét vége felé csökken a felhőzet, kisüt a nap, számottevő csapadék nem valószínű, de addig még jelentős mennyiségű, legalább napi 5 milliméter eső várható az ország nyolcvan százalékán.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 14 fok között alakul, legmagasabb nappali hőmérséklet pedig eleinte 14-19, majd 20-25 fok körül lesz.