Az MSZP nem megy el a trianoni emlékülésre

2010.06.02. 19:13 Módosítva: 2010.06.02. 19:16
Nem tetszett a szocialistáknak, hogy némaságra kényszerítik őket pénteken, pedig szerintük jár a frakcióknak a felszólalási lehetőség. A Jobbik viszont a parlamentbe, a Bazilikába, végül a Szabadság térre is elmegy.

Az MSZP nem vesz részt a pénteki trianoni parlamenti emlékülésen, közölte a frakció ülésen után Mandur László.

Az MSZP korábbi parlamenti alelnöke a képviselőcsoport döntését azzal indokolta: a házbizottság szerdai ülésén nem fogadták el azon javaslatukat, hogy az ülésen a frakciók kifejthessék gondolataikat Trianonnal kapcsolatban, figyelembe véve, hogy ez nem egy megemlékezés, hanem parlamenti ülés lesz.

Hangsúlyozta: a házszabályban rögzített jog, hogy a parlamenti ülésen felszólalhatnak a frakciók képviselői.

Mandur László tájékoztatása szerint a szocialista képviselőcsoport tagjai "nagyon nagy többséggel" hozták meg az erről szóló döntést.

Voltak, akik más véleményen voltak, de ők is úgy nyilatkoztak, hogy tudomásul veszik a többségi döntést, így a szocialisták közül senki nem lesz ott a pénteki emlékülésen - tette hozzá.

Kiemelte: a Trianonnal kapcsolatos politikai álláspontjuk ettől függetlenül nem változott.

A trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulójának napján, pénteken délután fél ötkor emlékülést tart az Országgyűlés, amelyen Sólyom László köztársasági elnök és Német László nagybecskereki püspök mond beszédet. A többi ellenzéki párt, az LMP és a Jobbik elmegy az emlékülésre.

A Jobbik a parlamenti, majd a Bazilikában rendezett megemlékezés után a Szabadság térre vonul, hogy az ereklyés országzászló visszaállítását követelje, közölte a párt.