Az utolsó félórában törölték a Bajnai-kormány levelezését

2010.06.03. 11:58 Módosítva: 2010.06.03. 17:28
Visszavonták a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság megbízott főigazgatója, Miks Antal megbízatását. A nagy állami közbeszerzéseket végző KSZF-nél nem mentek jól a dolgok, az új kormány nem fogadta el az átadási dokumentációt, ráadásul kiderült, hogy a főigazgatóság rendszergazdái a Bajnai-kormány utolsó napján törölték a volt miniszter és államtitkárok elektronikus levelezését.

Az Index információi szerint szerdán visszavonták a KSZF főigazgató vezetői megbízatását. Miks Antal január óta volt megbízott főigazgató, miután Imre János távozott hivatalából.

A KSZF fő profilja a kormányzat elektronikai és autóbeszerzéseinek valamint állami ingatlanok kezelésének intézése. A költségvetésből való részesedése visszaesett ugyan az elmúlt években, a 2008-as még 24 milliárd forintos szintet az idén már meg sem közelítette, de így is 14 milliárd fölött gazdálkodik, és személyi állománya is több mint 600 fő.

Úgy tudjuk, hogy a főigazgatóság gazdálkodására, tevékenységére vonatkozó átadás nem történt meg. A Miniszterelnöki Hivatal alá tartozó szerv dokumentációját nem fogadták el a hétfői Molnár Csaba-Navracsics Tibor találkozón.

A KSZF rendszergazdái egyébként fél órával a biztonsági mentés előtt kiürítették a Bajnai-kormány minisztereinek, államtitkárainak, és miniszteri titkárságvezetőinek elektronikus postafiókját. (A Bajnai-kormány hivatalai ideje alatt a minisztériumok nagy részében megszűnt a saját belső számítógépeshálózat-irányítás, a szerverek és a rendszergazdák átkerültek a főigazgatóságra.)

A Helyi Téma értesülése szerint a vezetők hivatali emailjeinek törléséről Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal volt államtitkára tájékoztatta az érintetteket: „Az átadás-átvételhez kapcsolódó biztonsági mentést a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2010. május 28-án 14 óra után kezdi meg. A miniszterek és államtitkárok utolsó munkában töltött munkanapján a munkaidő végén (13 óra 30 perckor) a miniszterek és az államtitkárok személyes fiókjait (levelezési fiók, dokumentumok mappa stb.) a KSZF törölni fogja, ezt követően a régi mail címek nem fogadnak leveleket és azokról nem küldhető e-mail. Kérem, hogy a szükséges személyes archiválásokat eddig az időpontig végezzék el.”

Az Index még kedden megkérdezte Miks Antalt, az akkor még hivatalban lévő mb. főigazgatót, hogy miért törölték biztonsági mentés előtt a fiókokat, ám a KSZF-től nem kaptunk választ. Az előző kormányzat egyik kommunikációs felelőse viszont név nélkül annyit mondott, hogy a törlés ellenére sem veszhetett el semmilyen hivatalos adat. A miniszterek és államtitkárok teljességi nyilatkozatot írtak alá az átadáskor, ami az iratokon kívül a hivatali levelezésre is vonatkozott. A rendszer hónapok óta naplózta a törléseket, így nehéz lenne bármit is végleg eltüntetni.

Az viszont tény, hogy a fiókok péntek délutáni törlése jelentősen megnehezítette a hétfői átadások szervezését, és lebénította a kommunikációt az új és régi vezetők között.

A volt kancelláriaminiszter szerint törölni kellett

Molnár Csaba, volt kancelláriaminiszter cikkünkre reagálva azt írta: „Az331/A/2001. számú adatvédelmi biztosi állásfoglalás óta töretlen az a gyakorlat, hogy a munkavállalók személyes (így különösen a nevüket tartalmazó e-mail címen bonyolított) e-mail forgalmát a munkáltató a munkavállaló kifejezett hozzájárulása nélkül nem kezelheti. A miniszteri, államtitkári megbízatás megszűnését követően a korábbi személyes e-mail forgalmat sem tárolhatja a minisztérium, ezért törvénysértő lett volna, ha azokat a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nem törli.”

A volt miniszter szerint a hozzáférések és a személyes tárhelyek törlése a távozó munkavállalók szabályszerű kiléptetési eljárásának a része, enélkül a kilépéshez szükséges "elszámoló lapot" nem is kaphatnák meg. A kilépésre a jogszabályok szerint az utolsó munkában töltött napon kell sort keríteni. A személyes tárhelyek törvényi kötelezettség szerinti törlésén kívül más adattörlést a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nem végzett. A hivatalos iratok, valamint a biztonsági mentések teljeskörűen az új kormány rendelkezésére állnak – szögezte le Molnár Csaba.