Pénteken elönti a rakpartokat a Duna

2010.06.03. 12:25 Módosítva: 2010.06.03. 15:11
Budapesten legalább tizenegy családnak kell elhagynia otthonát az árvíz miatt. A 860 centiméteres abszolút rekordot várhatóan nem éri el a vízszint.

A legfrissebb előrejelzés szerint a Duna szinte teljes magyarországi szakaszán harmadfokú készültséget kell elrendelni a következő napokban. Jelenleg elsőfokú a készültség Esztergom, Komárom és Almásfüzitő körzetében, míg Vének és Dunaremete között másodfokúra emelik a szintet este hattól.

Bálint Gábor, a VITUKI Országos Vízjelző Szolgálat vezetője kérdésünkre elmondta: elsősorban a csapadék-előrejelzés bizonytalansága miatt nehéz megjósolni a tetőzési szinteket, de ha a felső-ausztriai vízgyűjtő területeken péntekig még sok eső esik, Budapestnél 820 centiméter lehet a maximum. Ez negyven centiméterrel marad el a 2006. április 4-i abszolút rekordtól.

A rakpartok szintjét pénteken éri el a Duna, de egyelőre nem tudni, pontosan mikor zárják le az utakat. A budai oldalon, a Margit hídnál ez 640 centiméteres vízállást jelent. A másodfokú készültséget várhatóan vasárnap este kell elrendelni.

Esztergomnál 700 centiméter fölötti tetőzést várnak a jövő hét elejére. A Dunakanyarban a hullámtérben lévő ingatlanokat és utakat elönti a víz.

Bálint Gábor elmondta, akármilyen árhullám is alakul ki, Budapest alatt el fog lapulni, de a határig mindenhol megközelíti majd a harmadfokot.

Megkezdődött a védekezés a Római-parton

A Nánási út-Királyok útja vonalán a hétvégére kiépítik a védvonalakat, és a veszélyeztetett családokat is kitelepítik. Az óbudai önkormányzat védelmi bizottságának ülésén elhangzott: az árvíz miatt várhatóan tizenegy családnak kell elhagynia az otthonát. Ebből öt családot az önkormányzat helyez el, a másik hat várhatóan gondoskodni tud átmeneti szállásról.

A Királyok útja és a Kossuth Lajos üdülőpart között lévő ártérben összesen 86 család él, de csak negyven lakóházat tartanak nyilván; számos ingatlant üdülőként vettek ugyanis nyilvántartásba. Ezek többnyire 2000 után épültek, 9 méteres vízszint feletti magasságban, de vannak olyan, az 1920-as években épült házak is, amelyek területe az építkezéskor még nem számított ártérnek. Főleg őket érint a mostani kitelepítés, amelyhez már pénteken hozzákezd az önkormányzat.

A főváros várhatóan pénteken kezdi a fővédművek megerősítését. Egyelőre ez a védekezés hangsúlyos pontja, de a későbbiekben az önkormányzatra is komoly munka hárul. A védelmi bizottság ezért úgy döntött, tízmillió forintot különít el a védekezési munkálatokra. Ha szükséges, később megemelik ezt az összeget - mondta Bús Balázs, Óbuda polgármestere.