Négymillióra perlik Szilvásyt az UD Zrt. vezetői

2010.06.03. 13:37
Összesen négymillió forintra perli az UD Zrt. vezetése jó hírnév megsértése miatt Szilvásy György volt szocialista titokminisztert abban a lehallgatási botrányhoz kapcsolódó személyiségi jogi perben, amely csütörtökön kezdődött el a Fővárosi Bíróságon.

A felperesek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, az azóta lemondott Laborc Sándor feljelentése nyomán a biztonsági cégnél 2008. szeptember 10-én tartott házkutatás után a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter politikai célzatú, valótlan tartalmú sajtókampányt folytatott az UD Zrt. ellen, amellyel súlyos károkat okozott a cégnek, illetve vezetőinek, ellehetetlenítette őket.

A felperesek ügyvédje a tárgyaláson emlékeztetett arra, hogy az alperesnek meghatározó szerepe volt a több hónapig tartó "lejárató kampányban", amelyben többek között olyan "polipszerű árnyék- titkosszolgálatnak titulálta" a volt titokminiszter az UD Zrt.-t, amely állami titkokat szerzett meg.

Kreált bizonyítékok

A biztonsági cég jogi képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy a lehallgatási botránnyal összefüggésben indult büntetőeljárások ismeretlen tettes ellen folytak, majd bűncselekmény hiányában jogerősen megszűntek, Szilvásy számos nyilatkozatában mégis kapcsolatba hozta a céget, illetve vezetőit a "gyanú szerint" elkövetett bűncselekményekkel.

Az UD Zrt. ügyvédje szerint a volt titokminiszter példátlan módon bizonyítékokat adott át a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egy folyamatban lévő ügyben. Az átadott hangfelvételekkel kapcsolatban a felperesi oldal ügyvédje úgy fogalmazott: a Nemzetbiztonsági Hivatal által kreált bizonyítékok voltak, melyeket az alperes politikai célokra használt.

Az alperes jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson vitatta, hogy jogsértő lett volna Szilvásy tevékenysége, hiszen csupán folyamatban lévő büntetőeljárásokban megfogalmazott gyanúról beszélt, a köztudatba pedig nem az ő nyilatkozatai nyomán robbant be az UD Zrt.

A Fővárosi Bíróság a következő tárgyaláson személyesen kívánja meghallgatni a peres feleket: Szilvásy Györgyöt, illetve az UD Zrt. két vezetőjét, Tóth Jánost és Horváth Józsefet.

Perek sora indult

Az UD Zrt.-ügyben számos büntető- és polgári eljárás indult az elmúlt másfél év során, melyekben a cégvezetők mellett különböző pozíciókban szerepelnek Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok, akiknek az esetében a Legfőbb Ügyészség kérte az előző parlamenttől a mentelmi jog felfüggesztését, továbbá felperes az UD Zrt.-vel kapcsolatos polgári perekben Almássy Kornél volt MDF-es politikus, Tombor András, Orbán Viktor volt miniszterelnöki főtanácsadója, pert nyert Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere és Kövér László fideszes politikus.

Az UD Zrt. jogi képviselője pedig idén februárban jelentette be, hogy másfél milliárdos kártérítési pert indítanak a magyar állam és a Nemzetbiztonsági Hivatal ellen, továbbá nyolc személyiségi jogi pert folytatnak különböző alperesek ellen.