Nem lesz olyan olcsó az Orbán-kormány, mint mondja

2010.06.03. 17:05
Nem lesz kevesebb az állami kiadás a vezetői bérek révén a minisztériumok és a politikai vezetők számának adminisztratív csökkentésével. Az Orbán-kormány törvényileg szűkítette ugyan – visszaállítva a Gyurcsány Ferenc előtti helyzetet – a politikai vezetők körét, de állami vezetőből valójában egy kategóriával több is lett, mint eddig. A helyettes államtitkárokat még nem nevezték ki, sőt számukat sem árulták el.

Több mint a felére csökkent a politikai vezetők száma a jelenlegi kormányban az előző kabinethez viszonyítva - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Rétvári Bence röviddel azután, hogy szerdán 34 államtitkár és 8 közigazgatási államtitkár tette le az esküjét.

Az Orbán-kormány a minisztereket és a kormányfőt is beleértve 44 politikai vezetőből áll.

A drasztikus létszám csökkenés azonban lényegében annak köszönhető, hogy Fidesz a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény átírásával ismét létrehozta a közigazgatási és a helyettes államtitkári posztokat, és ezzel megszűntette a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején bevezetett szakállamtitkári rendszert. Az új törvény szerint a közigazgatási és a helyettes államtitkárok nem tartoznak a politikai vezetők közé. A fideszes számítás így őket az Orbán-kormány oldalán egyáltalán nem vette figyelembe a állami vezetők költségszámításánál, a Bajnai-kormány oldalán viszont a szakállamtitkárokat is egytől egyig politikai kinevezettek közé sorolta.

Bajnai Gordon regnálása idején a kormányfő, 15 miniszter, 21 államtitkár volt, azaz 37 ember „vezette az országot”, az Orbán-kormányban viszont a kormányfő és helyettese, 8 miniszter, 34 államtitkár, azaz 44 ember került felső vezetői polcra.

Számításaink szerint az előző kormány miniszterelnöke, miniszterei és államtitkárai havonta összesen bruttó 38 millió forintot kaptak, az új kormány 44 tagjának havi illetménye bruttó 45 millió lesz.

Az előző kormány idején információink szerint 51 szakállamtitkár próbált meg úrrá lenni a minisztériumi bürokrácián, de az elmúlt időszakban többször is felmerült, hogy a Gyurcsány-kormány szintén spórolásos alapon bevezetett rendszere pont a létszámcsökkentés miatt működési zavarokat okozott.

A napokban elfogadott új szabályozás állami vezetői szinten belül a politikai és a közigazgatási kategóriát. Köztisztviselő lesz a közigazgatási államtitkár, belőlük miniden minisztériumhoz egyet-egyet már ki is neveztek, valamint a helyettes államtitkár.

Az utóbbi kategória leendő létszámát még nem hozták nyilvánosságra, de várható, hogy helyettes államtitkárból sem lesz kevesebb 40-50 főnél.

Állami vezetőnek számító beosztásban így számításaink szerint a köztisztviselői szinttel együtt a teljes apparátus kiépülése után (44 politikai vezető+8 közig államtitkár+min. 40-50 helyettes államtitkár) akár százan, vagy annál is többen lehetnek majd.