Ők irányítják az országot

2010.06.04. 00:11
Szerdán hivatalba léptek az államtitkárok, akik közül sokan a csúcsminisztériumi rendszerben majdnem olyan erősek lesznek mint az eddigi miniszterek. A politikai államtitkárok nagy része parlamenti képviselő is, viszont a közigazgatási államtitkárok közül senki sem politikus.

Szerdán vették át a köztársasági elnöktől megbízólevelüket az új államtitkárok. A csúcsminisztériumi rendszerben többen közülük - például az oktatási, egészségügyi vagy környezetvédelmi - egy eddig önálló minisztériumnyi területet vesznek át. A politikai államtitkárok nagy része a Fidesz vagy a KDNP képviselője, a 34-ből 22-en tettek képviselői esküt is. A 8 közigazgatási államtitkár közül viszont senki sem politikus.

Minden tárcánál van egy parlamenti államtitkár, nekik kell majd a kapcsolatot tartani a törvényhozással. A csúcstárcáknál összpontosított egyes részlerületeket egy-egy politikai államtitkár felügyeli. A közigazgatási államtitkárok feladata elvben hogy őrködjenek a szakmai munka felett, és szóljanak, ha a politikusok álmai túl kuszává válnak.

Az alábbiakban röviden bemutatjuk, hogy kicsodák a magyar közigazgatás új vezetői.

Belügyminisztérium

kontrat karoly

Kontrát Károly parlamenti államtitkár: Az első Orbán-kormányban is a belügy politikai államtitkára volt, a közszolgálati rendszer reformjával foglalkozott. 2002 óta a Fidesz parlamenti képviselője. Jogász, Pápán jelenleg önkormányzati képviselőként funkcionál, korábban alpolgármester is volt. 1990 óta Fidesz-tag.

05 13 oltony

Tállai András önkormányzati államtitkár: Az első Orbán-kormány utolsó évében a pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt. Adótanácsadóként és könyvvizsgálóként dolgozott politikai karrierje előtt. 2002 óta Mezőkövesd polgármestere, 1998 óta a Fidesz tagja.

felkai laszlo

Felkai László közigazgatási államtitkár: Az első Orbán-kormány idején is a tárca közigazgatási államtitkára volt. Pintér Sándor vitte oda, akit az egykor rendőr Felkai hivatalvezetőként szolgált, amikor Pintér országos főkapitány volt. A 2002-es kormányváltás után is megtarthatta néhány hónapig államtitkári posztját, majd a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője lett 2002-2004 között. Az a pletyka terjedt, hogy innen azért rúgták ki, mert ő volt az, aki először összeférhetetlennek minősítette Demszky Gábor főpolgármesteri és EP-képviselői állásait (később Demszkynek valóban döntenie kellett a két tisztség között).

Honvédelmi Minisztérium

01 16 oltony

Simicskó István parlamenti államtitkár: Az első Orbán-kormányban a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter államtitkára volt. Tavaly doktorált hadtudományokból, korábban vendéglátóipari és jogi diplomákat szerzett. Politikai pályafutása előtt egy zárakkal foglalkozó vállalkozása volt. A kispesti KDNP-ben kezdett politizálni, 1996-ban átlépett a Fideszbe, 2004 óta megint KDNP-s. Sokáig esélyesnek tartották a minisztériumi posztra is. Évek óta szorgalmazója, hogy civilek is kaphassanak tartalékos katonai kiképzést. 1998 óta parlamenti képviselő, 20 éve kung-fuzik.

fodor lajos

Fodor Lajos közigazgatási államtitkár: 1970-ben lett hivatásos katona, Moszkvában és Washingtonban is folytatott katonai tanulmányokat. A magyar NATO-csatlakozást előkészítő tárgyalódelegáció fontos tagja volt. 1999-ben államtitkár-helyettes lett a tárcánál, de még ugyanebben az évben vezérkari főnökké, vagyis a magyar honvédség vezetőjévé nevezték ki. 2003-ban innen elmozdították, és Magyarország ausztráliai nagykövetévé nevezték ki.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

01 15 oltony

Rétvári Bence parlamenti államtitkár: A jogi egyetem hallgatói önkormányzatának elnökékeként kezdett közéleti aktivitásba. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke. 2006 óta tagja a Fővárosi Közgyűlésnek. 2008-ban egy időközi választáson lett először parlamenti képviselő, a KDNP frakció tagja.

02

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár: Református lelkész, 1991-ben parlamenti tanácsadóként került a Fidesz közelébe. Orbán Viktor miniszterelnöki főtanácsadója volt az előző Fidesz-kormány idején, később Mádl Ferenc köztársasági elnök hivatalában is dolgozott. 2006 óta fideszes parlamenti képviselő. Az emberjogi bizottság elnökeként sokat foglalkozott a 2006-os rendőri brutalitással. Most cigánypolitikával foglalkozik majd.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár: Történész, egyetemi adjunktunktus. 1997 óta a debreceni Fidesz szervezet tagja. 2006 óta a városi önkormányzat kommunikációs tanácsnoka. Kurátor az MTV-t felügyelő közalapítványban.

repassy robert

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár: Megalapítása óta tagja a Fidesznek. 1993-ban lett parlamenti képviselő, azóta minden ciklusban tagja az Országgyűlésnek. Volt már frakcióvezető-helyettes, frakcióigazgató és a párt jogi kabinetjének elnöke is. Az egykor ügyvédként is dolgozó politikus stabilan a Fidesz második vonalához tartozik már két évtizede.

Szabó Erika területi államigazgatási államtitkár: 1990-94-ben az SZDSZ, 1998 óta a Fidesz parlamenti képviselője. A Horn-kormány megalakulásakor lépett ki az SZDSZ-ből, és 1996-ban lett a Fidesz tagja.  Jogász, a közigazgatással először a Kiskunhalasi Városi Tanácsban foglalkozott hivatásszerűen.

15 05 oltony

Szászfalvi László egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkár: Balog mellett ő a másik református lelkipásztor a tárca államtitkárai közül. Alapításakor lépett be az MDF-be, 1998-ban a párt színeiben lett parlamenti képviselő. 2004-ben kizárták az MDF-ből, egy ideig független, majd fideszes képviselő volt, 2006 óta pedig a KDNP frakciójának tagja. 1990-2003 között Csurgó polgármestere volt, lemondott, de 2006 óta ismét betölti ezt a tisztséget.

Gál András Levente közigazgatási államtitkár: Jogász hallgatóként mint diákönkormányzati vezető kezdte közéleti tevékenységét. A kilencvenes évek elején az MTV Híradójánál dolgozott, külpolitikai híreket szerkesztett. 1994 óta ügyvéd, 2002-ben saját ügyvédi irodát alapított. Az Orbán-kormány idején az oktatási tárcánál dolgozott, előbb miniszteri biztosként háttérintézmények felügyeletével foglalkozott, majd 2000-2002-ben közigazgatási államtitkár volt.

Nemzetgazdasági Minisztérium

Cséfalvay Zoltán

Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár: Az Andrássy Gyula egyetem professzora az utóbbi években több nyilatkozatában is támadta Simor András jegybankelnököt, és élesen kritizálta a Gyurcsány-kormányt. Matolcsy Györggyel közösen szerkesztette a tavaly áprilisban megjelent Jövőkép című könyvet, ami Fidesz-közeli közgazdászok elképzeléseit foglalta össze. Pályája nagy részén kutató közgazdászként dolgozott. Az egyik kitalálója és koordinátora volt az első Orbán-kormány idején a Széchenyi-tervnek, 2000-2002-ben a gazdasági minisztérium államtitkár-helyetteseként dolgozott.

becsey zsolt

Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár: Karrierjét a külügyminisztériumban kezdte, és fontos tagja volt a magyar EU-csatlakozást előkészítő diplomáciai csoportnak. Brüsszeli nagykövet-helyettesként is szolgált, majd 2004-2009-ben a Fidesz EP-képviselője volt. Ő volt az Európai Néppárt adóügyi szakértője, és ebben a minőségben a frakció részéről ő ellenőrizte Kovács László akkori magyar biztost. Az EP-ben a vajdasági magyarok ügyét is rendszeresen felkarolta, a szerbiai magyarok még aláírást is gyűjtöttek, hogy a Fidesz 2009-ben is elindítsa az EP-választáson, azonban a párt nem akarta, hogy újra brüsszeli képviselő legyen.

12 01 oltony

Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár: Az eredeti szakmája szerint hitoktató és szociológus Bencsik 1990 óta Tatabánya polgármestere. Az SZDSZ-ben kezdett politizálni, 1998-ban még e párt országos listájáról szerzett parlamenti mandátumot, azonban alig néhány hónap múlva kilépett a pártból, és lemondott a képviselőségről is. 2004-ben csatlakozott a Fideszhez, és 2006 óta már ennek a pártnak a parlamenti képviselője. Az elmúlt években energetikai ügyekben hívta fel magára a figyelmet.

16 08 oltony

Czomba Sándor adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár: Gépészmérnök, első választott tisztségét önkormányzati képviselőként Vásárosnaményben viselte. 1998 óta a Fidesz tagja, 2006 óta parlamenti képviselő. Korábban szülővárosa munkaügyi kirendeltségét vezette.

Naszvadi György

Naszvadi György költségvetési államtitkár: Karrierjének zömét a pénzügyminisztériumban töltötte. Az Antall-kormány idején helyettes államtitkárrá nevezték ki, majd 1995-ben elküldték, és a Pest megyei TÁKISZ (Területi Államháztartási és Közigazgatási Információs Szolgálat) igazgatója volt 1998-ig. 1999-ben az első Orbán-kormány idején visszakerült a pénzügyi tárcához, közigazgatási államtitkár lett. 2002-ben megint kikerült a PM-ből, az Államkincstár élére ment, később elnöki tanácsadó lett. Az első Orbán-kormány által kidolgozott kincstárnoki rendszer koncepciója fűződik a nevéhez, a szocialista-szabad demokrata kormányok nem vetették be ezt a költségvetési kontrollt erősítő intézményt, csak a Bajnai-kormány nyúlt ismét ehhez a megoldáshoz.

Kármán András adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár: A Magyar Nemzeti Bankban dolgozott hosszú évekig, a jegybanki piramisban a harmadik szintig küzdötte fel magát, a pénzügyi elemzések részleg vezetője volt. Főleg pénzügypolitikai kérdésekkel foglalkozott, de a költségvetési elemzési részleg is alá tartozott a jegybankban. Beemelése a második Orbán-kormányba kisebb meglepetést keltett, mert korábban nemcsak hogy nem volt semmilyen kapcsolata a Fidesszel, de egyenesen a szocialista-liberális nézetekkel szimpatizáló személynek tartották sokan a kormánypártban.

Nagy Róza közigazgatási államtitkár: Az első Orbán-kormány idején is a Matolcsy György vezette gazdasági tárca közigazgatási államtitkára volt. A hévízi gyógyfürdő és gyógykórház stratégiai igazgatójaként dolgozott az elmúlt években. Akkoriban a városi Fidesz négy képviselője feljelentette a fürdőt, mert szerintük gazdasági visszaélések történtek az intézményben. Nagyot ugyan személy szerint semmivel sem vádolták, ám mindenképpen fura helyzet, hogy a részben általa vezetett intézményt a helyi Fidesz támadta. Az új államtitkárt azért is támadták a jobboldalon, mert Molnár Lajos volt SZDSZ-es miniszter feleségének a testvére.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

01 10 oltony

Fónagy János parlamenti államtitkár: Jogász, politikus. Az első Orbán-kormányban előbb a gazdasági tárca, majd kis ideig a kancelláriaminisztérium államtitkára volt, 2000 és 2002 között pedig közlekedési és vízügyi miniszter. 1985-ig MSZMP-tag volt, 1993 óta Fidesz-tag, 1998 óta parlamenti képviselő, 2007-től budapesti Fidesz-elnök. A kampányban a bezárt vasútvonalak újranyitását ígérte. Nagy feltűnést keltett szakmai körökben, hogy tavaly Podolák György szocialista politikussal nyújtott be közös törvényjavaslatot energetikai szabályozás ügyében.

Halasi Tibor vagyonpolitikáért felelős államtitkár: Jogász, az első Orbán-kormány idején az ÁPV vezérigazgató-helyettese, az Antenna Hungária Rt. igazgatósági tagja, 1998-1999-ben a Magyar Fejlesztési Bank felügyelőbizottságának tagja volt. Az MTI fb-elnöke 2005 óta, az MNV-t ellenőrző bizottság fideszes delegáltja.

Hegmanné Nemes Sára ppp felügyeletért felelős államtitkár: Közgazdász, adótanácsadó, könyvvizsgáló és fideszes politikus. 2006 óta Szolnok gazdasági alpolgármestere. Korábban a városi tévé igazgatósági elnöke, és a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. fb-elnöke volt.

Molnár Ágnes fejlesztési és koordinációs államtitkár: Gyermekorvos, fideszes parlamenti képviselő 2006 óta. 2001 óta párttag, 2003 óta a párt regionális politikai igazgatója, elnöki koordinátor. A Régióturizmus Kft. és az Arcus Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, férjével egészségügyi vállalkozásuk is van.

Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár: Jogász, a Fidelitas alelnöke. 1994 óta Fidesz-tag, 2000-2002 között az ISM kabinetfőnök-helyettese, 2002 óta parlamenti képviselő. 2006 óta a Fidesz operatív igazgatója. 2006 óta informatikai szakpolitikusként dolgozik.

12 04 oltony

Völner Pál infrastrukturális államtitkár: Jogász, 2006 óta a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés fideszes elnöke, az idei választáson lett először parlamenti képviselő. Korábbi munkahelyei között van az APEH Pest megyei adófelügyelősége, és a nyergesújfalui Eternit Vállalat, 1998-ban saját ügyvédi irodát nyitott.

Vízkelety Mariann közigazgatási államtitkár: Jogász, a Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság titkárságvezetője, a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja. Az első Orbán-kormányban a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott helyettes államtitkárként.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

09 02 oltony

Halász János parlamenti államtitkár: Az eredetileg matematikus végzettségű, de politikai pályafutása előtt művelődési házat vezető Halász öt hónapig volt már államtitkár az első Orbán-kormányban, a kulturális tárcánál. A 90-es években a Szóla Rádió nevű debreceni közösségi adó mögötti alapítványt vezette. 1995 óta debreceni önkormányzati képviselő, 2006 óta alpolgármester. 1998 óta a Fidesz parlamenti képviselője.

Czene Attila sportért felelős államtitkár: Olimpiai bajnok úszó (1996-ban Atlantában nyert aranyat), a Szombati Esti Láz című tévéműsor első sorozatának győztese. Az idei kampányban egy fideszes kampányvideóban is feltűnt.

hoffman rózsa portré D  US20091108011

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár: Az eredetileg francia-orosz szakos középiskolai tanár 2006 óta KDNP-s képviselő, a Fideszbe pedig 2003-ban lépett be. Már a rendszerváltás előtt is oktatáspolitikával foglalkozott, 1972-ben lett a Művelődésügyi Minisztériumban főelőadó, 1988-ig az MSZMP tagja volt. Később gimnáziumi igazgató, majd egyetemi oktató volt. A Németh László Gimnázium vezetőjeként ő fejlesztette ki a nyolcosztályos középiskolai modellt.

33 copy

Soltész Miklós szociálpolitikai államtitkár: Az üzemmérnök végzettségű politikus Fónagy János közlekedési miniszter kabinetfőnöke volt az első Orbán-kormány idején. 2002-ben fideszes parlamenti képviselő lett, 2006 óta a KDNP frakciójában dolgozik. A régi KDNP romjain alakult Fidesz-barát MKDSZ alelnökévé választották 1997-ben, és bő három évig a Fővárosi Közgyűlésnek is tagja volt.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár: A SOTE Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja. Az Egészségügyi Menedzserképző Központ egyik megalapítója és tanára, 2009-től igazgatója. 1995-2000 között a központban már egyszer beosztottja volt mostani miniszterének, Réthelyi Miklósnak.

Szőcs Géza kulturális államtitkár: Az erdélyi költő a 80-as években szamizdat kiadványokat szerkesztett Romániában és ezért többször is letartóztatták. 1986-ban Genfbe, 1989-ben Budapestre költözött, majd 1990-ben visszatért Kolozsvárra. Az RMDSZ-ben politizált, a párt alelnöke és szenátora is volt. Később azonban az RMDSZ ellenében szerveződő Magyar Polgári Pártot támogatta. A Fidesz néhány vezetőjével évek óta közeli kapcsolatban áll, a párt korábban őt delegálta a Duna TV kuratóriumába is.

Jávor András közigazgatási államtitkár: Az Antall-kormányban a népjóléti tárca közigazgatási államtitkára volt. A KDNP Egészségügyi Szakbizottságának az elnökeként foglalkozott azóta politikával, cikket írt például a vizitdíj ellen. 2001-2003-ban a Népegészségügyi Programiroda vezetője volt. Jávor eddig a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának informatikai intézetét igazgatta. Ugyanezen a karon dékán a tárca egészségügyi államtitkára.

Vidékfejlesztési Minisztérium

Ángyán József parlamenti államtitkár: A gödöllői Szent István Egyetem tanára, az agráregyetem egyik intézetének igazgatója. 2006 óta fideszes parlamenti képviselő.

14 06 oltony

Czerván György agrárgazdasági államtitkár: A tápiószentmártoni Aranyszarvas Mezőgazdasági Rt. elnök-vezérigazgatója. A rendszerváltáskor még az Agrárszövetségben politizált, de már 1990-ben átállt a Fideszhez. Volt önkormányzati képviselő, alpolgármester, 1998 óta pedig parlamenti képviselő.

01 08 oltony

Illés Zoltán környezetügyi államtitkár: Biológus-vegyész, a Közép-Európai Egyetem oktatója. Az Antall-kormány első fél évében a környezetvédelmi tárca államtitkár-helyettese volt. 1994 lépett be a Fideszbe, 2003-ig a párt alelnöke volt. 1998 óta parlamenti képviselő.

Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárszakigazgatási államtitkár: 1976-ban kezdett állatorvosként dolgozni Zala megyében, 2004 óta a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója.

18 05 oltony

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár: Vasvár polgármestere 1990 óta (a 94-98-as ciklust kivéve). Az MDF-ben kezdett politizálni. 1998-ban és 2002-ben is MDF-esként lett parlamenti képviselő, 2004-ben Lezsák Sándor csoportjával együtt ő is távozott a pártból, és 2006 óta már fideszesként politizál.

Farkas Imre közigazgatási államtitkár: A Geozédiai és Térképészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese volt mostani kinevezéséig.

Miniszterelnökség

k07

Varga Mihály a Miniszterelnökséget vezető államtitkár: 1990 óta megszakítás nélkül a Fidesz parlamenti képviselője. Az első Orbán-kormányban előbb államtitkár, majd miniszter volt a pénzügyi tárcánál. Jelenleg a Fidesz egyik alelnöke. A karcagi református közösség presbitere.