Elszámoltatási kormánybiztost nevezett ki a kormány

2010.06.06. 17:32
Elszámoltatási kormánybiztost nevezett ki a kormány, feladata megnevezni a felelősöket az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseivel kapcsolatban, és jogi lépéseket tenni a felelősségre vonás érdekében.

Kormánybiztost nevezett ki a kormány az elszámoltatással kapcsolatos feladatok koordinálására. Az indoklás szerint biztosak ugyanis abban, hogy magánérdekek mentén hoztak meg itthon korábban fontos országos döntéseket. A feladattal Papcsák Ferenc országgyűlési képviselőt bízták meg. Két fontos feladata van: megnevezni a felelősöket az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseivel kapcsolatban, és jogi lépéseket tenni a felelősségre vonás érdekében - jelentette be Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő vasárnap a Fejér megyei Lovasberényben, ahol kihelyezett ülést tart a kormány.

Papcsák Ferenc az elmúlt két ciklus ügyeiből három csoportot konkrétan megnevezett, amelyekkel a kormány is foglalkozott a vasárnapi ülésen: az egyikben az off-shore-cégekkel összefüggésben a Wallis-csoport, Oszkó Péter, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Nemzeti Bank szerepel, a másodikban a ferihegyi repülőtér és a Malév privatizációja, a harmadikban pedig közérdekű adatokkal való visszaélésről van szó Gyurcsány Ferenc és Veres János esetében a 2006-os választások előtt állítólag meghamisított államháztartási adatok miatt.

A háromnapos kormányülésen szó van az árvízzel kapcsolatos teendőkről valamint a gazdasági akcióterv kidolgozásáról, elfogadásáról is. Varga Mihály, a Gazdasági Tényfeltáró Bizottság vezetője szombaton újságírók előtt azt mondta: nem felelnek meg a valóságnak a költségvetés számai és a Bajnai-kormány szerintük több trükköt is alkalmazott benne. A legfontosabb feladat a hiánycél tartása lesz, ezért a kormány szombat délutántól háromnapos rendkívüli ülést tart, ahol egyebek mellett egy ezzel kapcsolatos akciótervet dolgoznak ki.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő vasárnap egy kérdésre azt válaszolta: a kormány 16 százalékos egykulcsos adórendszer bevezetését mérlegeli, és legkésőbb kedden kiderülhet, hogy lesz-e évközi adómódosítás.