Nem javul a helyzet a vasúton

2010.06.06. 07:58
Nincs változás a vasúti közlekedésben szombat délután óta: az észak-magyarországi és a dunántúli területeken továbbra is korlátozásokra kell számítaniuk az utasoknak, több helyen pedig pótlóbuszok közlekednek - közölte a MÁVINFORM sajtóügyeletese vasárnap reggel.

A Budapest - Győr - Hegyeshalom vonalon, valamint Győr és Sopron, illetve Győr és Szombathely között vasárnap éjfélig pót- és helyjegy nélkül lehet utazni a feláras járatokon. Fennakadások vannak a Szlovákia felé közlekedő vonatok menetrendjében is.

A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely, illetve Nyíregyháza vonalon több helyen is sebességklorátozás van érvényben. A vonatok átlagosan 25-30 percet késnek. Vasárnap éjfélig a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, a Budapest- Miskolc-Hidasnémeti, a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Bp.Nyugati és a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely között közlekedő InterCity járatokat pótjegy nélkül lehet igénybe venni.

Észak-Magyarország és az Alföld

Nem közlekednek a vonatok a Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok és Kazincbarcika között. Ezen a szakaszon a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat. A buszokon elfogadják a havi, félhavi, 30 napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.

Eközben a Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között továbbra is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, csakúgy, mint Szikszó és Forró-Encs állomások között a Miskolc-Hidasnémeti vonalon.

A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között továbbra sem tudnak közlekedni a vonatok. Itt a Borsod Volán menetrendszerinti járatait vehetik igénybe az utasok. A kritikus edelényi árvízhelyzet miatt azonban a buszközlekedés bizonytalan.

Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között az utasokat szintén vonatpótló buszok szállítják.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon, Vámosgyörk és Újszász között még mindig pótlóbuszok járnak, Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Dunántúl

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között le kellett zárni a Dunához közelebbi vágányt. A másik vágányon óránkénti hatvan kilométerre korlátozták a sebességet. Így a vonatok csak egy vágányon, váltakozó irányban és lassabban közlekedhetnek a két település között. Előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A korlátozások miatt június a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr-Sopron, valamint a Győr-Szombathely vonalakon sem kell megváltani az InterCity pótjegyeket.

A Budapest-Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a szerelvények sebességét. Emiatt 5-10 percet késnek a járatok. Ugyanez a helyzet a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon, Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között. Itt 10-15 perces késések is lehetnek.

Szintén lassabban haladnak a vonatok a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon. A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedniük az utasoknak.

Szlovákia felé

Fennakadások vannak a Szlovákia felé közlekedő vonatok menetrendjeiben is a rendkívüli helyzet miatt. Somoskőújfalu és a szlovákiai Fülek között szünetel a kishatár forgalom, a szlovák vasúttársaság vonatpótló buszokat közlekedtet. Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a szerelvények, de Szikszó és Forró-Encs állomások között pótlóbuszokra kell szállniuk az utasoknak.