Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyarázkodhat a forint miatt a Fidesz

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tudósítónknak pontosított Kósa Lajos

    Talán másképpen fogalmazna most már - mondta államcsődös nyilatkozatáról tudósítónknak Kósa Lajos. Államcsőd helyett most már azt mondná, hogy "a költségvetés egyes fejezetei nagyon nehéz helyzetben vannak".

    Az államcsőd szót amúgy sem a gazdasági társaságok esetében használt módon értette, hanem metaforaként használta. Például ha egy háztartásban 20-án elfogy a kosztpénz, akkor sem éhezik 10 napig  a család, hanem máshonnan kell lefaragni a költségekből.

    Kósa tudomása szerint egyes költségvetési intézményekbem a személyi kiadásokra fordítható pénz fogyott el, ezért például a dologi kiadások rovására kell átcsorposítani pénzeket.

  • Gaudí-Nagy úgy ügyvédként mint politikusként

    Kovács Tamás legfőbb ügyész közölte, hogy azokban az ügyekben, amelyek bírósági szakban vannak, nem nyilatkozhat. Válaszlehetőségét korlátozza továbbá, hogy Gaudi-Nagy olyan ügyekben interpellál, melyekben amúgy ügyvédként védő is, azaz gyakorlatilag nyomozati információkhoz juthatna azokban az ügyekben, amikben érintett.

    A Budaházy ellen terrorcselekmények miatt folytatott nyomozást lassan lezárják, a nyomozati anyag alapján a vád megalapozottnak tűnik, mondta. Gaudi-Nagy nem fogadta el a választ. A parlament viszont igen.

    (Gaudi-Nagy válasza és a szavazás eredménye után a karzaton helyet foglaló budaházysták hőzöngésbe kezdtek. Az éppen elnöklő Balczó Zoltán némi teketóriázás után rendre utasította őket.)

  • Ellengelek ellen (sic!)

    A Jobbik aktuális hangulatfelelőse, Gaudi-Nagy Tamás minden idők leghosszabb interpellációcímét adta, mondandóját nagyjából össze is foglalja a "Mikor veszi észre az Ügyészség, hogy forradalom volt és ennek megfelelően mikor állítja le a bukott rendszer által politikai ellengelek ellen indított koncepciós eljárásokat, különös tekintettel Szima Judit rendőr szakszervezeti vezető, a Hunnia Csoport tagjai - köztük Budaházy György - és végül, de nem utolsósorban Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Kiss Róbert, a vonatkozó jogszabályi előírások ellenére kormányzati megrendelésre feloszlatott Magyar Gárda volt főkapitánya elleni eljárásokat?" (A felszólalás címét betűhíven közöltük, a helyesírási hibák Gaudi-Nagy sajátjai.) Gaudi eredetileg egy budaházysta pólóban érkezett, de végül mégis átöltözött öltönybe.

    24
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Munka hadának a lépte zsákutcában dobog, avagy zsákban ugrálva nem lehet utolérni a sánta kutyát.

    A kormány nevében Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár válaszolt. "Lesz út a munkához" - mondta, de kicsit másként, mint ahogy a szocialisták gondolták. Az Út a munkához program céljaival együtt lehet élni, de az eszköz rossz, mondta. A program átmeneti megoldást jelentett, nagyon kevesen kerültek be ténylegesen is a munkaerőpiacra.

    Ténylegesen munkát nem az állam, hanem a vállalkozók teremthetnek, mondta. Az Út a munkához ehhez képest az állami foglalkoztatást támogatta. A valódi munkahelyek megteremtését az adórendszer és a bürokrácia egyszerűsítése teremthet, illetve szükség van a szakképzés átalakítására is. Az Út a munkához program zsákutca, legfeljebb a statisztikákon javít a költségvetési források pazarló felhasználásával.

    Gúr Nándor nem fogadta el a választ, bár maga is egyetért vele, hogy elsősorban tényleges munkahelyek kellenek, de szerinte a közmunka is jobb megoldás a segélynél. A parlament az államtitkárral értett egyet.

  • Gúr Nándor ma másodszor!

    A szocialista Gúr Nándor aziránt érdeklődött, hogy az új kormány folytatni kívánja-e a vitatott eredményességű Út a munkához programot. Gúr szerint a program fél éves munkalehetőséghez juttatta a rászorulókat. A tapasztalatok alapján a folytatás mellett érvelt.

    23
  • cikkünk a témában:

    Ezek a kormány adótervei

    Holnapra ígért nagy bejelentést a Fidesz, de az Index már megint megelőzte a korát. Olvassa el ezt a cikket is!

    Vagy áttérünk az egykulcsos szja-rendszerre, vagy valódi családi adózás lesz, és az sem kizárt, hogy már az idén - e két lehetőség szerepel a Fidesz-kormány adóterveiben, amiről még ma döntés születhet. A társaságiadó-teher is kisebb lehet, és megválnánk tucatnyi kisadótól. Benne van a pakliban egy bankadó, és elbocsátási hullám is a közszférában. Hogy mi válik ebből valósággá, az azon is múlik, hogy IMF és az EU elfogadja-e a kabinet jolly jokerét, vagyis azt, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyont az államháztartás részévé tegyék.

  • Tudja-e a kormány, hogy korrekt korrekceió nélkül korrodálódnak a szépkorúak nyugdíjai?

    A kormány nevében Soltész Miklós államtitkár válaszolt. Mint mondta, a nyugdíjkorrekciós program nem program, hanem törvény, és amúgy pedig a Bajnai-kormánytól kellett volna kérdeznie, mert az előző kormány döntött úgy, hogy idén nem lesz korrekció. A korrekcióra szerinte amúgy a korábbi szocialista kormányzások hibái miatt volt szükség. Itt rátért az előző nyolc év bírálatára. Kiss nem fogadta el, mert nem is kapott választ, a parlament viszont igen.

    22
  • Íme az Őszirózsa, az MSZP nyugdíjas tagozatának honlapja!

    A szocialisták interpellációs stratégiájának sajátos eleme, hogy az előző kormány intézkedéseinek folytatását kérik számon a mostani kormányon. Hétfőn két ilyen interpellációt is benyújtottak, elsőként Kiss Péter exminiszter érdeklődött a nyugdíjkorrekciós program sorsa iránt. Kiss azt nem vitatta el, hogy a kormány fenn kívánja tartani a nyugdíjak vásárlóértékét, de érdekelte, hogy ezen túl akarják-e emelni a nyugdíjakat.

    21
  • cikkünk a témában:

    A bankszövetség nem tudott a bankadóról

    A kormánypárti interpelláció alatt olvasson Indexet!

    Nem ismerjük a kormánynak a bankokkal kapcsolatos elképzeléseit – ezzel az indoklással nem kommentálta az információink szerint bankokra kivetni tervezett adó ötletét Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Lapunk úgy tudja, az állami a banki nyereség egyharmadát elvonná egy új különadóval.

  • A kereszténydemokrata Básthy Tamás pont ugyanarról beszél, mint Kocsis Máté. Ugorjunk.

    19
  • Varga kérdésére barátja, Ángyán József, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára válaszolt. Mint mondta, első körben a moratórium meghosszabbítását fogják kezdeményezni. Birtokrendezésre, az osztatlan közös tulajdonban maradt földek kiosztására van szükség, ez pedig spekulációs nyomás alatt nem lehetséges.

    Varga nem fogadta el a választ, mert nem tartalmazott intézkedési tervet. A parlament kétharmados kormánypárti többsége viszont elfogadta, az ellenzék nagy része nem szavazott.

    18
  • Itt jut eszünkbe Metal Lady 1994-es nagylemezének címe: "Azé a nő, aki megműveli"

    A jobbikos Varga Géza a spekulációs földvásárlások megakadályozásának lehetőségé iránt érdeklődött a vidékfejlesztési minisztertől. Varga nem tenne különbséget a spekulánsok között az alapján, hogy külföldiről, magán- vagy jogi személyről van szó, általában ellenzi, hogy ne helyben lakó termelők jussanak földhöz. A kampányban Orbán Viktor ígéretet tett erre, Varga kérdése, hogy hogyan kívánják ezt megvalósítani. A földtörvény módosítása nem csak fontos, de sürgős feladat is, hiszen a kérdést a moratórium meghosszabítása sem oldja meg.

    17
  • Így talán nem roppannak össze a nehéz örökség súlya alatt.

    Hende Csaba honvédelmi miniszter nevében Simicskó István parlamenti államtitkár értett egyett Kocsis Mátéval, aki egyetértett Simicskó Istvánnal.

    20
  • Csak össze ne roppanjon a kormány a nehéz örökség súlya alatt!

    A honvédelmi bizottság fideszes elnöke, Kocsis Máté az előző kormány honvédelmi tárcáját bírálta, a vagyon elkótyavetyéléséről és a morális válságról beszélt. Szerinte a rendelkezésre álló szűkös forrásokat pazarlóan, átgondolatlanul költötték el. Az előző vezetés elszámoltatását követelte.

    15
  • Katonák, rendőrök, civilek a gátakon - itt olvashat az árvíz elleni küzdelemről.

    Az interpellációra a miniszterelnök megbízásából Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt. A nap folyamán sokadikként köszönetet mondott a védekezésben segítőknek. A kormány kiemelt feladatának tekinti az árvizi védekezést, mondta, ezért megemelték a vis maior alapot (már a múlt héten). Ígéretet tett a kifizetések felgyorsítására, valamint utalt rá, hogy tucatnyi helyen vészhelyzetet hirdettek, azaz ezeken a helyeken a kormány állja a védekezés költségeit. A közbeszerzéseket meg amúgy is egyszerűsíteni akarják.

    Kineveztek egy miniszteri biztost is a védekezés és az újjáépítés koordinálására. Kontrát szerint nincs fejetlenség.

    Káli viszontválaszában a védekezés szervezésének átalakítását javasolta, mert most túl széttagolt az irányítás, és ez szervezetlenséghez vezet. Miskolc polgármestereként kérte, hogy más városok is fogadjanak be menekülteket. Mivel összefogásra van szükség, elfogadta a választ.

  • Megrendítő fotók az árvízről.

    Káli Sándor személyesen is árvízkárosult, derült ki interpellációjából - vasárnap este két sporttáskával kellett távoznia otthonából. Szerinte a védekezést hősiesség és szervezettlenség jellemzi egyszerre. Kérte a védekezés költségeinek gyorsított finanszírozását a vis maior keretből, valamint a közbeszerzés szabályainak ideiglenes felfüggesztését, mert most ez is nehezíti a védekezést.

  • Egy félreértést tisztázunk.

    Hegedűs Tamás, a Jobbik képviselője emailben jelezte, hogy bár a kormányprogramban is volt szó a gazdasági paradigmaváltásról, ő természetesen nem abból, hanem a Jobbik választási programjából idézett, amiben ugyancsak megfogalmazták az igényt a szakításra a megszorítás-osztogatás gyakorlatával.

  • A gyanú szerint Samu Tamás Gergő két éve március 15-én több emberrel együtt rendőrökre támadt.

    Samu Tamás Gergő jobbikos képviselő ellen közvádas feljelentés érkezett, mentelmi jogának felfüggesztésének lehetőségét megvizsgálják.

  • A DeDi már szólt, hogy az elszámoltatás hetei jönnek.

    Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője felszólalása elején kioktatta a szocialistákat, hogy viselkedjenek. Ezután rátért témájára, ami az elszámoltatás. "Amíg nem adtak számot arról, mit tettek, itt az országházban vagy az igazságszolgáltatás előtt, addig viselkedjenek szerényebben" - mondta.

    Szerinte az emberek azt üzenik a szocialistáknak, hogy "a számadás önöknek fog fájni". A számadást "magunkra nézve is kötelezőnek tartjuk" - zárta felszólalását, aminek a végén még leszélsőségezte az MSZP-t.

    14
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Küldjük ezt a dalt Cséfalvay államtitkárnak, és mindenkinek, aki választ vár még a felmerülő kérdésekre:

  • Cséfalvay Zoltán most nem beszélt arról, hogy a szocialisták tehetnek mindenről. Most csak annyit mondott, hogy majd holnap kiderül, mit akar a kormány.

  • Egy kiegyensúlyozottan csapkodó nemzeti radikális

    A jobbikos Hegedűs Tamás szerint a Fideszt sok bírálat érte a kampány alatt azért, hogy programja nem tartalmaz konkrétumokat. Ez azután sem változott, hogy a Fidesz kormányra került. Nem tudni, hogy hol a gazdaságpolitika központja, mondta, majd ő is Kósa Lajos és Szijjártó Péter nyilatkozatait bírálta.

    Az eddig kiszivárgott tervek közül az áfacsökkentés hatásait katasztrofálisnak minősítette. Komoly veszély fenyegeti a gazdaságpolitika hitelességét, márpedig a hitelesség elvesztésének komoly a piaci felára, figyelmeztetett.

    Megszorítások lesznek, vélte. Végül megengedően ő is a szocialistákra terhelte át a felelősséget, majd a Fidesz kormányprogramjának egyik víziójával zárta mondandóját: paradigmaváltásra van szükség, elég az elmúlt éveket jellemző váltakozásra a megszorítások és az osztogatások között.

    13
  • "Ki a hülyébb" versenyt tartanak

    Harrach Péter hosszan sorolta az MSZP-kormányok bűneit. Szerinte a bukott diák akar korrepetálni, reagált Mesterházy Attila felszólalására.

    12
  • Debrecen non coronat

    A kormány nevében Cséfalvay Zoltán megint csak azt állította, hogy a bizalomvesztésről a szocialisták tehetnek. Azt állította, hogy a londoni City bankárjait egyáltalán nem érdekli, hogy mit beszél egy debreceni ember. Arról is beszélt, hogy nem feltétlenül az a legjobb politika, amit az IMF javasolt, "bizony-bizony többféle gazdasági elképzelés is van a világban".

    11
  • Van egy olyan mondás is, hogy "ne szólj szám, nem fáj fejem".

    Kósa Lajost személyesen is érintette Mesterházy felszólalása, ezért két percben reagálhatott. "Növeli, ki elfödi a bajt" mondta, majd még azt tette hozzá, hogy "ne a tükröt átkozd, ha a kép ferde", végül azt állította, hogy nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem aki előidézte azt.

    A szocialisták hangosan tiltakoztak - ha úgy vesszük, joggal, hiszen Kósa szavait párttársai cáfolták. Pedig már eredetileg is azt állította, hogy az egész bajt a szocialisták idézték elő.

    10
  • Homokzsákokat Debrecenbe is!

    A szocialista Mesterházy Attila szerint az elmúlt napokban három csapás, az árvíz, Kósa Lajos és Szijjártó Péter sújtotta az országot. Ha Cséfalvay szerint a szocialisták nyolc év alatt herdálták el a bizalmat, akkor a két fideszes rekordot döntött, mert egy nap alatt sikerült elveszíteni a bizalmat.

    Annak azért örült, hogy most már a Fidesz gazdaságpolitikusai is elismerik az előző kormány helyes lépéseit, és immár tarthatónak vélik Bajnaiék 3,8 százalékos hiánycélját.

    Utalt rá, hogy a Fidesz által előidézett válságon valakik meggazdagodhattak, ennek kivizsgálását kezdeményezték a Pénzügyi és Számviteli Állami Felügyeletnél is. Ezután a kormány tervei iránt érdeklődött, majd burkoltan nemzetárulással vádolta politikai ellenfeleit.

    09
  • Árpád vajon mutogatott Elődre?

    A kormány nevében Cséfalvay Zoltán válaszolt, a bizalomvesztést a szocialistákra fogta. A kormány szerinte a megoldást keresi. A kormány az adó mellett az adónemek számát is csökkentené.

    08
  • Gyurcsány megajándékozta a nyelvet című dolgozatunkban a böszmeségen kívül még sok érdekes szót idézhet fel a bukott miniszterelnöktől.

    Az elempés Scheiring Gábor Kósa Lajos és Szijjártó Péter múlt heti gazdaságpolitikai nyilatkozataival foglalkozott, ezek ugyanis hozzájárultak a Magyarországgal szembeni bizalom csökkenéséhez. Ezzel az egész országot megkárosították. "Kijelenthetjük, hogy ez már kimeríti a böszmeség fogalmát" - mondta. Még ha igazuk lett volna, sem járhattak volna el így, mondta. "Teljesítményük figyelemre méltó, ha elismerésre nem is" - jelentette ki Kósáról és Szijjártóról.

    A helyzeten Varga Mihály nyilatkozata is csak részben javított. Például nem derült ki semmi az adócsökkentésről, sem arról, hogy hogyan tartanák a hiánycélt. Nem látszik az adócsökkentés fedezete, azt csak a nagy ellátórendszerek átalakítása fedezhetné, ezt azonban az LMP ellenzi.

    07
  • Minden párt önmagából indul ki.

    Az elempés Jávor Benedek szerint olyan felszólalások hangoztak el, amelyekre eddig nem volt példa a parlamentben. Ezt az LMP bejutásának tulajdonította, mivel a többi felszólaló szerinte az LMP ötleteiből indult ki. Szerinte nem elég felgyorsítani a Vásárhelyi-tervet, a koncepciót is át kell dolgozni, mivel a gátak magasítása és a vésztározók önmagában nem oldják meg a problémát. Fel kell lépni az éghajlatváltozás ellen, mondta.

    06
  • Lelket kéne verni beléjük!

    A Jobbik elnöke, Vona Gábor szerint Simicskó István túl pozitívan tüntette fel a kormány tevékenységét, szerinte a civil társadalom összefogása nélkül menthetetlen lett volna a helyzet. "Az állam csődöt mondott a katasztrófahelyzetben" - mondta, megengedve, hogy erről talán még nem a jelenlegi kormány tehet. Megtudtuk még, hogy "kevés a honvédség lélekszáma".

    05