Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán valamit bejelent

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tizedik intézkedésként azt javasolta Orbán, hogy tegyék újra áfamentessé az adományozást. Szerinte ez is egy szabadságharc volt. 11. intézkedésként a kistermelők feldolgozási és élelmiszerforgalmazási lehetőségeinek könnyítése. 12. intézkedés a Széchenyi-kártya kibővítése 50 millió forintra. 13. intézkedésként a kkv-k javára alakítanák át az európai uniós források leosztását.

  • Szakkommentár: A devizapiacokon jól fogadták az Orbán-beszéd eddigi részleteit, a forint látványosan erősödni kezdett az euróval szemben, az uniós pénz ára 282 forintra esett (reggel még 286 forint fölött is volt). Kis mértékben csökken a svájci frank és az amerikai dollár ára is, előbbi 204 forinthoz, utóbbi 236 forinthoz közelít.

  • A pálinkafőzés felszabadításával "kilencven éves küzdelmet zárunk le", mondta Orbán. "Lehet nevetni ezen, de én inkább azt mondanám, hogy ez a szabadságharc kilencven év után a felkelők teljes győzelmével zárult".

  • Az adózás átalakításán túl a bürokrácia egyszerűsítésére van szükség a munkalehetőségek teremtéséhez. Emellett támogatni akarják a kkv-szektort is. Hatodik intézkedésként javasolják, hogy a beruházásokhoz szükséges 51 engedély harmadát eltöröljék. Hetedik javaslat, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás feltételeit valóban egyszerűsítsék. A nyolcadik intézkedés, hogy az ingatlan bérbeadásához ne kelljen vállalkozónak lenni. Kilencedik intézkedésként javasolta a pálinkafőzést.

  • A családi adózást úgy kívánják megvalósítani, hogy gyermekenként emelkedő összeg minősül majd adómentesnek, derült ki Orbán beszédéből. Az általa ajánlott adókulcs 16 százalék.

  • Orbán szerint az egykulcsos adó összeegyeztethető a családi adózással, legalábbis ők össze fogják dolgozni a kettőt. 3. lépésként eltörölnek tíz kisadót. 4. javaslatként eltörlik a minimálbéresek adómentességét, 5. javaslatként pedig eltörlik azoknak az adóját, akiket magánszemély foglalkoztat már adózott jövedelméből. Eltörlik az öröklési és ajándékozási illetéket.

  • A szomszédos országok példáját hozva az egykulcsos adórendszerről beszélt Orbán. Ezért 10 százalékra mérsékelnék 500 millió forintos árbevétel alatt a társasági adót, illetve bevezetik az egykulcsos családi adót, cserébe kivezetik a rendszerből az adójóváírás intézményét. "Ennek az adórendszernek mindenki nyertese lesz, az átálás pedig fokozatosan", a teljesítőképesség fügvényében történik meg.

  • "Ma 2,5 millió adózó tart el 10 millió embert, erre az alapra nem lehet építkezni" - jelentette ki Orbán. Szerinte a jelenlegi adórendszerben senki sem bízik. Az adórendszer tette lehetővé az offshore-lovagok felemelkedését. Ennek véget kell vetni, mondta. Az adózásnak közösségerősítő érdekhálóvá kell válnia, büntetés helyett részvételként kell majd felfogni az adózást. "Ehhez életszerű, egyszerű, teljesíthető és munkabarát adózás kell" - mondta. "Olyan egyszerű, hogy egy nyolc általános végzettségű ember is átláthassa" - tette hozzá, és bejelentette, hogy adócsökkentésre is készülnek az egyszerűsítés mellett.

  • Az új magyar gazdasági rendszernek is a munkára kell épülnie, jelentette ki a miniszterelnök. A gazdasági rendszer alapja az adórendszer, tehát új adórendszer kell. Ezt nem a jelenlegi adórendszer toldozgatásával, hanem teljesen új adórendszer kidolgozásával kell elérni. "Az adózás a legerősebb kapocs az egyén és a közösség [...] között" - mondta. Ezzel szemben a magyar adórendszer nem bizalomra épült. Mindenki büntetésnek érezte, teljesíthetetlen dolgokat követelt, ezzel adóelkerülésre kényszerített mindenkit. "Így lett a becsületes emberből lúzer, mulya" - mondta.

  • "Magyarország akkor lehet sikeres, ha mi is a termelő kapitalizmusra koncentrálunk" - mondta Orbán, azaz vissza kell szorítani a spekulációt. A termelő kapitalizmus középpontjában a munka áll, ezért jelentősége van annak, hogy meg tudjuk-e különböztetni a munkát a spekulációtól. Képesek vagyunk rá, mondta, a lényegi különbség, hogy a spekuláns szükségszerűen kárt okoz másoknak, míg a munkás hasznot termel.

  • "Borúlátó, aggasztó időjárás uralkodik" a pénzügyi világban, mondta Orbán, de nekünk nem a borúlátás, hanem a magyarokra jellemző csavaros észjárás a feladatunk. Orbán szerint a termelő kapitalizmusé a jövő, a spekulatív kapitalizmus ideje lejárt. "A világpiacon túlértékeltség uralkodik", azaz a pénzmennyiség meghaladja a valóságos érték mennyiségét, ezért keletkeznek Orbán szerint a buborékok.

  • A kormány a hétvégén kidolgozta első akciótervét. Ez az iránytűként szolgáló kormányprogrammal szemben állítása szerint már konkrétumokat is fog tartalmazni. A lényeg a kölcsönös felelősségvállalás. "Magyarország a mai világban akar sikeres lenni, nem a tegnapiban" - jelentette ki.

  • "Elérkeztünk a harmadik menethez" - mondta Orbán, ez pedig a nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének kidolgozása. Orbán szerint ez "nem amatőröknek való, készüljenek 12 menetre". Az új gazdasági rendszer alapjaiban változtatja meg az eddigieket, mert a régi "elkorhadt". Stabil, jól működő, hosszú távon is kiszámítható gazdasági rendszer kidolgozását ígérte.

  • Első problémaként a bürokráciát hozta fel, példaként Írországgal hasonlította össze Magyarországot. Az adóbürokrácia Magyarországon egy adózó esetén 330 munkaórát emészt fel egy évben, míg az íreknél csupán 70-et.

  • Orbán Viktor szerint eljött az idő, hogy a gazdaságban is új rendszer kerüljön a régi helyébe. Ezután megismételte, hogy a választásokon a választók új rendszerre is szavaztak. A folytatásban a korrupcióról beszélt, amit ő alapvető rendszerhibának nevezett, azaz a visszaélések szerinte kódolva voltak gazdasági rendszerünkbe.

  • Orbán egy poént is megeresztett árvízi beszámolójában, mint mondta, "jelenlegi tudásunk szerint még egy sem szökött meg" azok közül a fogvatartottak közül, akiket kivezényeltek a gátra dolgozni. Tudomása szerint az elítéltek példamutató munkát végeztek a gátakon. Ezután rátért arra is, hogy az árvíz rámutatott az államszervezet gyengéire, ezeket majd az ár levonulta után kezelni kell. Ezután rátért a gazdasági kérdésekre.

  • A miniszterelnök szerint a múlt század végén már kellő tapasztalatot szereztek az árvíz utáni helyreállításban, így bízik benne, hogy most is, az ár levonultával gyorsan és hatékonyan segíthetnek majd az áldozatokon. Mindannyiukat együttérzéséről biztosította, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek a védekezésben.

  • Orbán Viktor miniszterelnök beszéde elején az árvíz elleni küzdelem állásáról tájékoztatja a képviselőket.

  • cikkünk a témában:

    Ma valamit bejelentenek

    Ennyit tudunk, nem sok.

    Öt napja tartó bizonytalanságnak vethet véget kedden Orbán Viktor a parlamentben, amikor napirend előtt ismerteti a kormány gazdaságpolitikai terveit. A kormány el akarja érni a költségvetési tervekben szereplő 3,8 százalékos hiánycélt. Biztos lesz adócsökkentés is, még ha csak szimbolikus is.