Fellegi: tömeges elbocsátás nem lesz

2010.06.09. 18:11
Tömeges elbocsátásokat nem tervez a kormány, de létszámleépítés lesz, mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón.

Ismertette azt is: igazgatóság csak a stratégiainak számító nagy állami vállalatoknál marad, az igazgatósági tagok száma így 55-60-ra csökken a jelenlegi 319-ről. A kiemelt vállalatok közé sorolta egyebek mellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV), a Magyar Fejlesztési Bankot, a Szerencsejáték Zrt-t, a Magyar Villamos Művek Zrt.-t, a Postát, és a MÁV-ot.

Az fb tagok számát 640-ről 450-re csökkentik, tette hozzá a miniszter. Az állami vállalatoknál bértömeg szabályozásra tér át a kormány, amelynek keretében legalább 15 százalékkal csökken a költségvetésből kiáramló összeg, fogalmazott Fellegi Tamás. Ez azt jelenti, hogy az MNV alá tartozó vállatoknál a 2009-ben kifizetett 322 milliárd forint összes bérköltség 2010-ben 48 milliárd forinttal 274 milliárdra csökken.

A nemzeti fejlesztési miniszter jelezte, hogy a kormány uniós források átcsoportosítását tervezi, mivel a pályázatokból a kkv-szektor csupán tíz százalékkal részesedik. Ez elviselhetetlenül alacsony arány, jegyezte meg.

Problémaként említette a miniszter, hogy az átlagos pályázati idő, a beadástól a kifizetésig átlagosan 9 hónap, és egyes pályázatoknál eléri a 18 hónapot is. Az átlagos kifizetési idő három hónap, de lehet találkozni kilenc hónapos kifizetési idővel is.

Fellegi Tamás elmondta, hogy a szaktárca felülvizsgálja a források jelenlegi elosztását, és azt a 700 tételből álló listát, amely a kiemelt-, és nagyprojekteket jelenti.