Hatalmas heroinfogás Nagylaknál

2010.06.09. 13:36 Módosítva: 2010.06.09. 13:37
Egymilliárd forint értékű, nagy tisztaságú heroint találtak egy Csehországba tartó bolgár rendszámú autóban a nagylaki határátkelő közelében.

A járműben utazó két bolgár férfi több mint hetven kilogramm kábítószert rejtett el az autó csomagtartója alatt, közölte a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális parancsnoka Nagylakon szerdán. Márkus András hozzátette: a felderítéssel óriási csapást mértek az illegális kábítószer-kereskedelemre.

Az autót kedden, a 43-as főúton az átkelőtől pár száz méterre, egy közúti ellenőrzés során, szúrópróbaszerűen vizsgálták meg először. A vámosoknak azonban gyanús lett, hogy a pótkerék feljebb helyezkedik el, mint kellene.

Annak kivétele után egyértelmű jeleket találtak a kialakított rejtekhelyre. A pénzügyőrök az autó szigorított vizsgálatát rendelték el, melyet már Nagylakon végeztek. Ennek során 139 csomagban 73 kilogramm nagy tisztaságú heroint találtak.

A vámhatóság az egymilliárd forint feketepiaci érékű kábítószert és a járművet lefoglalta, a két bolgár férfit őrizetbe vette, ellenük kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárás. A cselekményért akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak, tette hozzá a parancsnok.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője a helyszínen az MTI-nek elmondta: tavaly a Vám-és Pénzügyőrség összesen 232 kilogramm kábítószert foglalt le. Ebből heroin 95 kilogramm, kokain 17 kilogramm, marihuána 81 kilogramm volt. Az utóbbi időben nem volt a keddihez hasonló nagy lefoglalás.

Emlékeztetett: hasonlóan nagy mennyiséget találtak 2002-ben is Nagylakon. Akkor 500 millió forint értékben került elő 164 csomag heroin, egy uborkát szállító török kamion alvázra erősített pótkerekéből. 2005-ben pedig Ártándon egy szintén török elkövető gépkocsijából került elő nagy mennyiségű kábítószer.

A Csehországba tartó kamion tekercselt szövetet szállított. Akkor kábítószer-kereső kutya bukkant a 165 csomag, mintegy 92 kilogramm heroinra. Értéke meghaladta a 1,5 milliárd forintot.