Orbán: A gárdista katonák dezertőrök

2010.06.09. 16:51
A parlament kupolatermében a miniszterelnök katonai vezetők előtt a rendről, a szerinte zárványként működő honvédség rossz állapotáról és átszervezéséről és a politikusok felelősségéről beszélt. A szerződéseseknek kiszámítható, méltányos katonai életpályamodellt vezetnek be.

A Honvédség állománygyűlésén ismertették a menesztett és a frissen kinevezett katonai vezetők nevét. A kinevezési okmányokat Orbán Viktor miniszterelnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át, majd Sólyom László köztársasági elnökkel hármasban gratuláltak a kinevezetteknek.

Rend, te szülj nekem szabadságot

Az éves értékelő gyűlés első beszédét a miniszterelnök tartotta. Orbán Viktor megköszönte a felmentett tisztek munkáját, a kinevezetteknek pedig helytállást és "hadi szerencsét" kívánt. A kormányfő beszédében a fő hangsúlyt a rendre, valamint a biztonságra, és az annak megteremtésében, fenntartásában fontos szerepet betöltő honvédségre helyezte. Szerinte a magyarok az elmúlt években leszoktak a rendről, a diktatúra után a szabadság mámorában a rend kellemetlen fogalommá vált, de mára rájöttünk, hogy a szabadság rend nélkül káoszt jelent, és a magyarok ezért szavaztak a változásra.

D KOS20100609002

Orbán a politikát hibáztatja a honvédelem területén történtekért, és hogy a kormányzati szintű bűnszövetkezetek a honvédséget sem kerülték el. Mint mondta, az elmúlt nyolc év olyan veszedelmes társadalmi folyamatot gerjesztett, hogy ha azokat nem fordítják vissza, azoknak kell szégyenkezniük, akik betartják a törvényeket. A kormányfő a legfontosabb közügynek ezért a rend helyreállítását nevezte, aminek egyik fő bástyája a Magyar Honvédség.

Erős bástya a nemzeti együttműködés frontján

Orbán megköszönte a "nagyszerű" árvízi munkát. Kijelentette, hogy a honvédség több mint fegyveres testület és több mint hadsereg: a haderőnek a nemzeti együttműködés rendszere egyik védőbástyájává kell válnia. Felhívta a figyelmet, hogy "semmilyen magánkezdeményezésre, félkatonai szervezetre, gárdára nincs szükség" ha erős a honvédség. Mint mondta, az ilyen szervezetben történő szerepvállalást dezertőr magatartásnak kéne nyilvánítani.

A miniszterelnök szerint újjá kell szervezni a Magyar Honvédség egész szervezetét, és az ország teherbíró képességének megfelelő rendszert kell működtetni, a részletekről, az átszervezés irányáról azonban egy szót sem szólt. Megemlítette viszont, hogy a honvédség a rendszerváltás óta zárványként működik, az országnak többet kell tudnia az ott folyó munkáról.

Magyar katonára magyar paszományt

"Nem helyes úgy gondolkodni, hogy majd mások megvédenek: ami rajtunk áll, azt nekünk kell megteremteni". Orbán szerint a honvédség állapota  sérti az alkotmányt és a Washingtoni Szerződést (a NATO alapokmányát). A szétesett hadiipar helyett, mint mondta, újat kell építeni, és minőségi magyar beszállítókra van szükség: "a német katona a gombjáig német gyártmány, erre van szükség itthon is".

Egy katonanóta elszavalása után Hende Csaba is azzal kezdte beszédét, hogy újjá kell építeni a honvédséget, de részletekbe ő sem bocsátkozott. Megemlítette viszont a kiképzés javításának fontosságát, valamint a kiszámítható, méltányos életpályamodell bevezetését.