Rengeteg gyógyszer megy a kukába

2010.06.09. 07:16
Elégedetlenek az orvosok a betegekkel, egyre több kutatás állítja: a páciensek nem működnek közre elég fegyelmezetten saját gyógyulásukban, írja a Népszabadság.

Ki sem váltja, vagy ha mégis, akkor nem az előírásoknak megfelelően, vagy be sem szedi a gyógyszereit a betegek fele – ez derül ki egy az orvos-beteg kapcsolat kutatásával foglalkozó nemzetközi tanulmányból, amit a Népszabadság ismertet. A terápiás együttműködés hiánya óriási költségeket ró az adófizetőkre, és veszélyezteti a beteg életét.

Leggyakrabban a krónikus betegek azok, akik idő előtt abbahagyják a gyógyszerek szedését. Szinte állandó életveszélyben vannak azok az emberek, akiket például magas vérnyomással és magas vérzsírral gondoznak az orvosaik.

A hazai helyzetet jellemzi az a kutatás, amelyet Molnár Márk Péter, a Corvinus Egyetem munkatársa a vérzsírcsökkentő szerek helytelen használatáról végzett: ebből kiderült, hogy tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a gyógyszerét. Pedig ha valaki egy éven belül abbahagyja a terápiát, olyan, mintha soha el sem kezdte volna.

Márpedig, ha nincs egészségnyereség, az azt jelenti, hogy kárba veszett a megszakított terápiára fordított támogatás. Ily módon az elmúlt három évben csak e szer esetében több mint 31 milliárd forint közpénzt dobott ki az egészségbiztosító az ablakon, olvasható a Népszabadságban.