A világjárvány elmaradt, a botrány nem

2010.06.10. 17:14
Világméretű botrány van kibontakozóban, miután egy brit orvosi lap megírta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly júniusi bejelentése a H1N1 influenza-világjárványról megalapozatlan volt. A WHO illetékes bizottságának munkájában a vírusellenes készítményeket gyártó cégek fizetési listáin szereplő szakértők is részt vettek, a gyógyszercégek degeszre keresték magukat, a brutális influenzajárvány elmaradt. Az ÁNTSZ kitolná a nyakán maradt egymillió vakcina szavatosságát.

7-10 milliárd dollár: a JP Morgan becslése szerint ennyit profitáltak a nagy gyógyszergyártó cégek 2009-ben az újinfluenza-járvány miatt kitört világméretű hisztériából. Az Európa Tanács közgyűlésének egészségüggyel foglalkozó bizottságának jelentéstervezete (pdf) szerint rengeteg közpénz veszett pocsékba, miután a WHO, az uniós hivatalok és a nemzeti kormányok félrekezelték a H1N1-járványt.

Gyógyszergyárak fizették a WHO-bizottság tagjait

000T TRPar2869808

A bizottsági dokumentum megállapítja: meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy a  WHO túldimenzionálta a járvány veszélyességét. A közgyűlési jóváhagyásra váró jelentést jegyző brit Paul Flynn szerint "ez a járvány valójában sosem létezett", az oltási programot pedig hatalmas léptékű placebo-gyógyászatnak nevezte.

A dokumentum rávilágít a döntéshozatal súlyos hiányosságaira is. Miként az a British Medical Journal című szaklap egy nappal az ET-jelentése előtt publikált tényfeltáró újságcikkéből kiderült, a vakcinák felhalmozásáról szóló WHO-irányelvek kidolgozásában közreműködő szakemberei korábban a gyártásban érdekelt gyógyszercégeknek dolgoztak. Az ET-jelentés ennek nyomán súlyos kritikával illeti a WHO-t és az EU egészségügyi intézményeit, amiért máig nem hajlandók hivatalosan megnevezni a járvánnyal kapcsolatos ajánlásokat kidolgozó bizottságok tagjait.

Világjárványról szó sem volt

Az Európa Tanács egy másik jelentésében megállapítja, hogy januárig Franciaországban 263 halálos áldozata volt a vírusnak, miközben a szezonális influenza miatt 4-6000 ember vesztette életét. Az Egyesült Királyságban 360-an haltak meg a H1N1 vírus miatt, pedig az egészségügyi minisztérium tavaly még 65 ezerre becsülte a halottak várható számát. Januárig kevesebb mint ötezren betegedtek meg, akkor a britek 1000-re csökkentették az áldozatok számára vonatkozó becslést.

h1n1 s

A WHO azonban nem hajlandó tudomásul venni vagy megerősíteni, hogy a járvány terjedése, veszélyessége nagyságrendekkel marad el a júniusi bejelentésben foglaltaktól. Margaret Chan, a szervezet főigazgatója a brit lapnak küldött keddi levelében kijelentette, hogy a járványriasztási szint emelésének világosan meghatározott szakmai kritériumai vannak, amiket a szándéktól függetlenül igen nehéz megváltoztatni.

A WHO szerint tiszta volt az eljárás

Amint az év elején indított belső vizsgálat lezárul, a világszervezet az eredeti terveknek megfelelően publikálja döntéshozó testületeinek névsorait és az ülések jegyzőkönyvét - állítja levelében Chan. Szerinte ezek az információk eddig nem titkolózás, hanem a tagok védelme érdekében nem voltak nyilvánosak.

A WHO főigazgatója megalapozatlannak tartja azt a vádat, hogy a járványügyi döntések kritériumait a profitorientált gyógyszergyártók igényeihez szabták, de nem nyilatkozott a bizottsági tagok összeférhetetlenségéről.

Az ügy előzménye az az indítvány, amit 2009 decemberében Wolfgang Wodarg, az Európa tanács közgyűlésének távozó egészségügyi szakértő tagja nyújtott be "Hamis járvány - egészségügyi vészhelyzet" címmel. Wodarg már gyanította, hogy a WHO-bizottság pandémiás döntései szakmailag megalapozatlanok.

Az ÁNTSZ kitolná a vakcinák lejártát

Oroszi Bea, az országos tisztifőorvos epidemiológus tanácsadója szerint a járvány kitörése után könnyebben diagnosztizálták a megbetegedéseket és hamarabb bejelentették a haláleseteket, ezért nehéz a H1N1-járvány súlyosságát a szezonális influenzáéval összehasonlítani. A védőoltással mindenesetre sok halálesetet sikerült megelőzni.

index h1n1 06

Az ÁNTSZ által vásárolt négymillió vakcinából bő egymillió maradt a szolgálat nyakán. Az elfekvő készlet értéke mintegy kétmilliárd forint. A hatóság Oroszi szerint most azon ügyködik, hogy engedélyeztesse az oltások nemsokára lejáró szavatosságának meghosszabbítását, így azok a következő szezonban is felhasználhatók lennének.

Az Országos Epidemiológiai Központ május végén leállította a 2009/2010-es influenza szezonra vonatkozó figyelőszolgálat működtetését, mivel a szezonális időszakon kívüli szintre csökkent az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága. Az ÁNTSZ – mint Oroszi elmondta – bárminemű következtetés levonásával megvárja az Európa Tanács és a WHO vizsgálatainak végét.

Alkalmatlan a magyar H1N1-teszt?

A Magyar Nemzet csütörtöki számában arról ír, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal leállította a Diagon Kft. vírustesztjét, miután arról a hatóságok hónapok óta tudják, hogy alkalmatlan az újinfluenza-vírus kiszűrésére. A diagnosztikumok forgalmazása a lap szerint milliárdos hasznot hoz a piaci résztvevőknek, a tesztet a benyújtott műszaki dokumentációk és a teljesítőképesség-értékelés hiányosságai miatt vonták ki a forgalomból.

A cég közleményében elismeri, hogy a készítmény forgalmzását leállították, de azt szerintük a hivatal eljárási hiányosságokkal indokolta. A Diagon értelmezhetetlennek tartja a döntést, ezért azt megfellebbezte, a szerintük lejárató cikksorozatot közlő lapot pedig perrel fenyegeti.