Megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet

2010.06.10. 15:07
Az egészségügyi államtitkár bejelentett több azonnali intézkedést is, köztük a szabad patikaalapítás felfüggesztését, a kamarai tagság kötelezővé tételét és az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetését. Szócska Miklós azt mondta, hogy szerinte nem vonatkozik az egészségügyi dolgozókra a kormányfő által bejelentett, a közszférára vonatkozó 15 százalékos bértömegcsökkentés.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése, a szabad patikaalapítás felfüggesztése, valamint az orvosi és gyógyszerészeti kamarai tagság kötelezővé tétele - ezeket az azonnali intézkedéseket kezdeményezte Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMIN) egészségügyért felelős új államtitkára.

Szócska a Világgazdaság által szervezet csütörtöki budapesti konferencián beszélt, amelynek témája az új kormány egészségügyi programja. Az államtitkár bejelentette azt is, hogy megszüntetik az úgynevezett korbácsrendelet megalázó részeit, és egyes esetekben felfüggesztik azt a szakmai minimumrendszert, amelyet még az előző egészségügyi kormányzat dolgozott ki, és amely július 1-től lépne életbe. Sok kórház ugyanis működésképtelenné válna, mivel nem tudná teljesíteni az elvárt feltételeket.

Felvázolta a főbb stratégiai irányokat: továbbra is egy egészségbiztosító lesz, koncentrálják az egészségügy terén az erőforrásokat, megerősítik az alapellátást. Az egészségügyi ellátást a teljesítményelv alapján finanszírozzák majd, visszaszorítják a korrupciót, és felmérik a lehetőségeket, hogyan tudnák megvalósítani a kórházak konszolidációját. A betegutak újraszervezését, a túlszabályozás leegyszerűsítését, valamint új stílust is ígért az államtitkár. Szócska Miklós bejelentette, hogy felkerültek a szaktárca honlapjára a kasszák elmúlt 5 évének költései.

Az egészségügyi államtitkár azt mondta, szerinte nem vonatkozik az egészségügyi dolgozókra a kormányfő által bejelentett, a közszférára vonatkozó 15 százalékos bértömegcsökkentés.