Pokorni jegyzője lett a KEHI elnöke

2010.06.11. 15:40
Gaál Szabolcs Barna, a XII. kerület jegyzője lett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke. A kormányok az előző ciklusok kényesebb ügyeit előszeretettel vizsgáltatják ki az állami szervezettel, és a KEHI végzi az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzését is.

Gaál Szabolcs Barnát nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnökévé június 11-i hatállyal, derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. Gaál Szabolcs Barna a XII. kerületben jegyzőként dolgozott.

A hivatalról szóló, 2006. év végi kormányrendelet frissen módosított rendelkezései szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökét ezentúl nem a pénzügyminiszter, hanem a közigazgatási miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel.

Az önállóan gazdálkodó költségvetési szerv a Pénzügyminisztérium helyett ezentúl a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében alkot önálló jogcímet.

A KEHI-re a kormányváltások alkalmával jelentős többletfeladatokat ró az új kabinet: az előző ciklusok kényesebb ügyeit előszeretettel vizsgáltatják ki az állami szervezettel, hogy kerüljék a leszámolás látszatát. A KEHI végzi az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzését is. A stop.hu úgy tudja, hogy az elszámoltatás jegyében komoly feladatok várnak e szervezetre. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal általában a saját ellenőrzési terve szerint dolgozik, de a kormány bármikor külön megbízást adhat a szervezetnek.