Az LMP megvétózná a közigállamtitkári vétót

2010.06.14. 12:10 Módosítva: 2010.06.14. 12:17
A Lehet Más a Politika alkotmányellenesnek tartja azt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára megvétózhatja más tárcák vezető tisztségviselőinek kinevezését. A törvény nem csak értelmetlenül korlátozza az adott miniszter vezetői jogát, hanem a kormánytagok egymás iránti bizalmatlanságát tükrözi.

A Lehet Más a Politika aggályosnak tartja, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára megvétózhatja más minisztériumok egyes vezetőinek kinevezését, illetve a más miniszter felügyelete vagy irányítása alá tartozó központi államigazgatási szervek egyes vezetőinek kinevezését.

Ezt a jogot a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XVIII. törvény írja le.

Az LMP álláspontja szerint ez a miniszterek vezetéshez, felügyelethez és irányításhoz való jogát korlátozza egy olyan személy jogosítványa által, akivel semmilyen hierarchikus viszonyban nem áll.

Ez szabály a miniszter ágazatirányító tevékenységének az Alkotmány által meghatározott jogi kereteit érdemben befolyásolja, ezért az LMP álláspontja szerint ellentétes az Alkotmány 37. § (2) bekezdésével.

A Lehet Más a Politika az Alkotmánybíróságtól azt kéri, hogy utólagos normakontroll keretében helyezze hatályon kívül a törvény azon passzusait, melyek nem felelnek meg az alkotmányosság fent ismertetett kritériumával.

A Navracsics Tibor által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára Gál András Levente, aki az Orbán-kormány idején az oktatási tárcánál dolgozott. Előbb miniszteri biztosként háttérintézmények felügyeletével foglalkozott, majd 2000-2002-ben közigazgatási államtitkár volt.