Egymilliót kért a korrupt ügyész

2010.06.14. 12:54 Módosítva: 2010.06.14. 16:47
Részben ismerte csak el bűnösségét Varga Gergely ügyész. A Fővárosi Főügyészség volt szóvivőjét tucatnyi bűncselekménnyel vádolták meg, egyebek mellett minősített vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, bűnpártolással és sikkasztással. A tanúk szerint egymillió forintot kért kedvezőbb elbírálásért.

Megkezdődött a volt ügyész, Varga Gergely büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon. A vesztegetéssel, befolyással üzérkedéssel, hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolt, most 31 éves Varga, aki előzetes letartóztatásban van, csak részben ismerte el bűnösségét a bíróságon.

A Központi Nyomozó Ügyészség vádirata szerint Varga Gergely elégedetlen volt ügyészi fizetésével, ezért elhatározta, hogy ügyészi beosztásával és kapcsolataival visszaélve, többletjövedelemre próbál szert tenni. A vád szerint még 2008-ban, illetve 2009-ben Varga több gyanúsítottnak, illetve vádlottnak felajánlotta, hogy esetenként 5-600 ezer forintért, illetve egymillióért enyhébb büntetést intéz el nekik.

Hétfői személyes meghallgatásán a volt ügyész azzal védekezett, hogy az esetek többségében csupán ingyenes tanácsokkal segített ismerőseinek. Azt, hogy az egyik vádlott nővel flörtölt, máig szégyenli. Varga Gergely közölte, fegyelmi büntetését, a hivatalvesztést ő is megértette s elfogadhatónak tartotta, de a büntetőeljárás során időnként rosszindulatot érzett az ügyészség részéről.

Egymillió forintot kért a korrupcióval vádolt egykori ügyész, Varga Gergely a bíróság folyosóján egy ügy vádlottjaitól azért, hogy ne juttassa őket börtönbe - erről tanúként vallottak az ügyész büntetőperében hétfőn a Fővárosi Bíróságon a másik ügy vádlottjai.

Egyikük tanúként elmondta, hogy két éve a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján a tárgyalás előtt odalépett hozzá és társához az ügyész, Varga Gergely azzal, hogy ha fizetnek neki fejenként egymillió forintot, akkor felfüggesztett, vagy az addig előzetesben töltött tíz hónapnál nem hosszabb letöltendő szabadságvesztést indítványoz perbeszédében.

A rablással, kifosztással és más bűncselekményekkel vádolt két férfi azonban elhárította az ügyész ajánlatát. Egyikük hétfőn a bíróságon elmondta, hogy azért, mert egyfelől bíztak felmentésükben, másfelől pedig úgy vélték, hiába mondanák el a történteket, egy ügyésszel szemben úgysem adnának nekik hitelt a hatóságok.

"Nézze! Ő egy ügyész, én egy utolsó senki. Orvosok között dolgozom, véd- és dacszövetség van itt is, ott is" - mondta a bírónak a volt egészségügyi dolgozó arra a kérdésre, hogy miért csak több mint egy év múlva - akkor, amikor Varga Gergely már előzetes letartóztatásban volt vesztegetés gyanújával - fordultak a nyomozó ügyészséghez.

A két férfi az ügyész ajánlatának elhárítása után első fokon sokéves szabadságvesztést kapott, a Fővárosi Bíróság azonban ezt másodfokon hatályon kívül helyezte, és az ügyben új elsőfokú eljárást rendelt el.

A megvádolt ügyész hétfőn a Fővárosi Bíróságon - ahogy a vádak túlnyomó többségét, úgy ezt is - tagadta, és állította, hogy szóba sem állt a két férfival; szembesítésük a tárgyaláson eredménytelen maradt.

A nyolc hónapja előzetes letartóztatásban lévő Varga Gergely a tucatnyi vádbeli korrupciós cselekmény, minősített vesztegetés, hivatali visszaélés, bűnpártolás miatt halmazati büntetésként a törvény szerint akár tíz évnél is súlyosabb szabadságvesztést kaphat, amennyiben a vádak bebizonyosodnak.

Az MTI által megkérdezett jogászok nem emlékeztek hasonló ügyre, ahol ilyen súlyos bűncselekmény vádjával állt volna bárki is Magyarországon bíróság előtt ügyészi tevékenységével összefüggésben. A korrupcióval megvádolt ügyész büntetőpere várhatóan tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon szerdán.