700 milliós adósságot vesz át az új MDF-elnök

2010.06.18. 18:30
Az MDF elnököt választ vasárnap, a várható nyertes Makay Zsolt, az országos választmány elnöke, akinek kihívója Nagy Tamás Győr-Moson-Sopron megyei elnök lesz. Nagy Tamás, átvéve a stafétát Dávid Ibolyától, megemlékezést tart a Somló-hegyen szombaton, ahol még támogatókat toborozhat. Az új elnöknek nem lesz könnyű dolga, az MDF teljes adósságállománya 700 millió forint.
Makay Zsolt
Makay Zsolt

Az MDF vasárnap tart országos gyűlést, ahol a küldöttek új elnököt választanak, miután Dávid Ibolya a párt választási veresége miatt távozott a posztról, lemondását közvetlenül az első forduló után jelentette be. Az országos gyűlés kezdete előtt, szintén vasárnap ülésezik az országos választmány is, ahol azokról a delegáltakról döntenek, akik indulhatnak az elnökválasztáson.

Úgy tudjuk, hogy a verseny Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke és Nagy Tamás Győr-Moson-Sopron megyei elnök között fog eldőlni. Forrásaink szerint Nagy Tamás esélytelenül indul, a kérdés csak az, hogy Makay mekkora többséggel tudja megszerezni a hatalmat.

Makay számára, még ha nagy támogatottsággal tud is nyerni, a pártvezetés nem lesz könnyű menet, mert a párt adósságállománya az állami támogatás sokszorosára növekedett, az Index információi szerint összességében eléri a 700 millió forintot. A pártingatlanok legtöbbjén jelzálog van.

Az MDF a kampány alatt egyébként az azóta előzetesbe került Mesterházy Ernőtől várt támogatást, az ígérvényeknek azonban csak egy része érkezett meg. A rossz anyagi helyzetre utal az is, hogy Herényi Károly áprilisban vészintézkedést jelentett be, azt mondta, az MDF megválik ingatlanoktól és munkatársaktól is.

Nagy Tamás
Nagy Tamás

Makay Zsolt a 2008-as választmányi elnökké választásakor maga mögött tudhatta támogatóként Dávid Ibolyát, később azonban a pártvezetés szétzilálódott, így átalakulhattak az erőviszonyok is. Ennek eredménye lehet, hogy Dávidot a vasárnapi elnökválasztáson Nagy Tamás támogatójaként emlegetik. Nagy Tamás egyébként erős embernek számít a megyében, és még a vasárnapi elnökválasztás előtt is megpróbál erősíteni. Az MDF hagyományos, Somló-hegyi szabadságnapi megemlékezését ő tartja, ahol még megpróbálhat támogatókat szerezni. A stafétát Dávid Ibolyától veszi át, korábban ő tartotta ezeket a rendezvényeket.

Viniczai Tibor alelnök is kapott több jelölést, de ő vasárnap várhatóan bejelenti, hogy nem akar versenybe szállni az elnöki posztért, viszont azt fogja javasolni az elnöknek, hogy a későbbiekben szüntessék meg az eddigi pártvezetési struktúrát. Eszerint az elnökhelyettesi poszt megszűnik, viszont az elnökség tagjai közül kettőt társelnöki pozícióba emelnének, ezek közül az egyik akár ő is lehet.

Egy jelölést kapott Boross Péter volt miniszterelnök, aki már 2009-ben lemondott parlamenti mandátumáról, majd nyáron megszakította a kapcsolatot az MDF vezető testületeivel, januárban pedig kilépett a pártból is. Akkor azt mondta, a jövőben életkora miatt nem akar részt venni a napi politikában. Szintén egy jelöléssel került fel a listára Szabó József, az MDF egyetlen győri önkormányzati képviselője, a Magyar Demokrata Néppárt utolsó elnöke.

Az MDF május végén is tartott országos gyűlést, akkor döntöttek arról, hogy a párt annak ellenére, hogy 20 év után először nem jutott parlamentbe, egyelőre nem oszlatja fel magát, és hogy június 20-án elnököt választanak. Akkor elvetették a párt vezetési struktúrájának átalakítását. Az új elnök megválasztásával a legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy felkészüljenek az önkormányzati választásokra, teljes tisztújítást pedig csak ezután írnak ki.

Közben a héten jelentették be, hogy mentelmi joguk megszűnésével folytatódik a nyomozás Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen az UD Zrt.-ügyben. A két politikust várhatóan rövidesen meggyanúsítják kétrendbeli személyes adattal való visszaéléssel és egy rendbeli kényszerítéssel, amelyek halmazati büntetése legfeljebb négy év lehet, ha a bíróság bűnösséget állapít meg.