Állami pénzt várnak a szúnyogirtáshoz

2010.06.18. 10:03
Hamar kifogynak az idén az önkormányzatok a szúnyogirtásra elkülönített keretükből, így sorra fordulnak az államhoz segítségért. Borsod külön kategória, hiszen ott az árvíz miatt az irtás egészségügyi kérdés.

Az esős tavasz, az ár- és belvizek, valamint a hirtelen meleg miatt robbanásszerűen nőtt a szúnyogpopuláció, az önkormányzatok pedig sorra jelentik be, hogy kimerülőben vannak a gyérítésre rendelkezésre álló keretek és állami segítséget remélnek. Legutóbb a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. igazgatója, Szabó Ferenc jelezte, hogy több mint 150 millió forintra lenne szükségük, mivel elfogyott az e célra szánt 80 millió forintos éves városi keret fele.

Kritikus a helyzet az amúgy is szűkös önkormányzati forrásokból gazdálkodó Borsod-Abaúj-Zemplénben. A kormány döntése szerint az árvíz sújtotta területeken az állami vis maior keretből kapott támogatás a szúnyogirtásra is használható. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az ÁNTSZ-t bízta meg az azonnali intézkedésekkel, a megbízás költségeit az állam téríti meg. A Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság tájékoztatása szerint Borsodban 42 ezer hektár árvízzel és belvízzel súlyosan érintett terület kétszeri szúnyogirtására tervez szerződést kötni az ÁNTSZ, összesen 99,75 millió forint értékben. Emellett országszerte soron kívül adják ki az irtási engedélyeket.

A Balaton körül az adott év sajátosságaitól függően nagyjából 60-70 millió forint az éves szúnyogirtási keret - mondta Hatvani Miklós, a Balaton Szövetség ügyvezetője. A jelenleg érvényes, öt évre szóló szerződés szerint egy közbeszerzési eljáráson kiválasztott vállalkozás végzi a gyérítést egy szakértői bizottság javaslata alapján meghatározott időpontokban. A szerződés szerint fix ára van a biológiai és a kémiai irtásnak is. Az államra eső részt később megtéríti a kincstár.

A lárvakorban hatásos biológiai irtásnak 70, míg a kifejlett szúnyogokat támadó kémiai irtásnak csak 30 százalékát téríti az állam - mondta Balázs Árpád, Siófok polgármestere. A város átlagosan 3,5 millió forint saját forrást biztosít az évi hat-hét alkalommal végzett irtásra, ezt nagyjából ugyanennyivel egészíti ki az állam, utófinanszírozással. A legutóbbi, múlt heti irtás hatékonyságát több mint húsz önkormányzat is kifogásolta, ezért arra jutottak, hogy azt nem fizetik ki, helyette azonnali, soron kívüli irtást kérnek. Egyelőre annyit tudni, hogy a feladattal megbízott cég megkérte az újbóli gyérítéshez az engedélyt, de csak egy későbbi jogvita dönti el, hogy ki állja a költségeket.

Turisztikai irtásra százmillió

Az idei költségvetésben országosan százmillió forintot különítettek el a kilenc turisztikai régió frekventált területeinek szúnyogirtására a turisztikai célelőirányzatban - tájékoztatta a Napit a Belügyminisztérium. Ez az összeg nagyságrendjében megfelel az előző évinek. A támogatás az egyes régiókban 5-25 millió forintot jelent, a legtöbbet a Balaton kapja, ezt az összeget kiegészítik a támogatott régiók, illetve önkormányzatok saját forrásai is. A jelenlegi országos belvíz és árvíz esetében a szúnyoggyérítés egyértelműen egészségügyi és nem turisztikai feladat, amelynek költségeit a kormány fedezi, de nem a turisztikai célelőirányzatból.