Nem zárhatnának be nyáron az óvodák

2010.06.22. 08:57
Törvénysértőnek tartja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete az egy hónapos nyári szünetet az óvodákban. Véleményük szerint az intézményeknek nincs joguk ilyen hosszú szünetet tartani, hiszen a költségvetés összesen 251 munkanapot finanszíroz. A szülők a sok szabadságolás miatt könnyen elveszthetik munkájukat is.

Egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani, mivel egy hónapos bezárásuk törvénysértő, ráadásul az állami költségvetés is 251 munkanapot finanszíroz számukra, írja a a Népszabadság.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke, Keszei Sándor szerint ezek az intézmények 251 munkanapra kapnak normatív támogatást, így nem tehetnék meg, hogy bezárnak. Emellett az az uniós elvárás is sérül, hogy meg kell teremteni a család és munkahely közötti összhangot.

„A normatíva elspórolása bezárni egy hónapra” – hangsúlyozza Keszei. Véleménye szerint a szülőknek a rendeletet lobogtatva kellene követelniük az önkormányzatoknál, hogy nyáron is lássák el a gyerekeket saját óvodájukban, ezt ugyanis biztosítaniuk kell.

Keszei szerint nem igaz, hogy az egyetlen megoldás az lenne, hogy ebben az időszakban kijelölnek egy ügyeletes óvodát, nem egyszer messze, és egy hónapig oda kell vinni a gyerekeket.

Az óvodák ugyan csak egy hónapra zárnak be nyáron, de június elején-közepén megváltozik a munkarendjük, és összevont csoportokkal üzemelnek. Ez azt jelenti, hogy a gyerekekre nem a megszokott óvónőjük vigyáz és nem csak velük egyidős társaik között vannak. Néhány óvodában fel is hívják a szülők figyelmét arra, hogy ebben az időszakban lehetőleg ne vigyék be a gyerekeket, mert „nem tesz jót nekik”.

Különösen a kiscsoportosoknak jelenthet komoly megpróbáltatást egy összevont csoport. Négy hétre pedig – ami alig kevesebb egy átlagos munkavállaló teljes évi szabadságánál – mindenképpen bezárnak.

Az elnök szerint a szülők azért nem tiltakoznak az önkormányzatnál, mert megszokták, hogy nyáron szünet van. „Évtizedek óta azt szokták meg a családok, hogy megoldják valahogy. Nagyszülőket, rokonokat kértek meg, bevitték a gyerekeket a munkahelyükre vagy megpróbáltak többet hiányozni.” Ezt ma már nehéz megoldani.

„Manapság, ha valaki sokszor marad otthon egy-két napra, mert nem tudja hova tenni a gyereket, könnyen munka nélkül találja magát. Ezt korábban eltűrték a cégek, ma már nem.”