Pécs is a benzinárhoz köti a parkolási díjat

2010.06.23. 11:02
Több kedvezmény lép életbe Pécs parkolási rendszerében júliusban. Nem bővülnek a fizetős területek, bevezetik a tizenöt perces jegyet, az autósok több türelmi időt kapnak.

Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere elmondta: ha a közgyűlés csütörtökön jóváhagyja a javaslatot, nem bővíthetők tovább a fizetős területek, a II. és a III. zónában hétfőtől péntekig az eddigi 18 óra helyett 17 óráig kell fizetni, hétvégén pedig ingyenes lesz a parkolás. Kivételt csak a Centrum parkoló és a vásárcsarnok környéke jelent.

A parkolási díjak nem haladhatják meg a 95-ös benzin előző évi átlagárának kétszeresét. Tizenöt perces jegyet is lehet váltani, emellett sem a várakozási, sem a pótdíj összege nem növelhető késedelmi kamattal.

A büntetések is csökkennek

Az autósok több türelmi időt kapnak: pótdíjat akkor kell fizetni, ha valaki parkolójegy nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történő fizetés esetén öt perccel, egy óránál hosszabb időre történő jegyváltásnál legalább tizenöt perccel túllépi.

Kisebb lesz a büntetés összege. A pótdíj mértéke tizenöt napon belül az adott óradíj kétszerese, plusz a reggel óta eltelt idő parkolási díja, tizenöt napon túl pedig az egy órai várakozási díj negyvenszerese.

Az önkormányzat szeretné megkönnyíteni a társasházakban élők parkolását, erre új programot dolgoztak ki. A lényege, hogy a társasházakban élőknek elsőbbsége lenne a lakóhelyükhöz közeli parkolók használatában. Ezt egyelőre egy helyen, az Ifjúság útján vezetik be kísérleti jelleggel, és ha a tapasztalatok kedvezőek, az egész városra kiterjesztik.

Nem mernek kockáztatni

A kedvezményeket a parkolási kérdésekben megfogalmazott kormányzati szándékkal azonosuló pécsi városvezetés és a parkolókat üzemeltető Gámán Kft. tárgyalási eredményei tették lehetővé. Páva Zsolt arra a kérdésre, hogy a társaság miként fogadta a kedvezmények bevezetésére irányuló igényeket, azt mondta: "mintha a fogát húzták volna".

A politikus utalt rá, hogy a város korábban vizsgálta a Gámán Kft.-vel kötött szerződés rendkívüli felmondásának lehetőségét is, ám az ötletet elvetették, mert a cég több százmilliós kártérítésre tarthatna igényt, s ezt Pécs nem tudná kifizetni.

"A vállalat 2011. október 31-ig üzemeltetheti a pécsi parkolókat, feladatait ezután egy száz százalékos önkormányzati tulajdonú társaság veszi át" - közölte Páva Zsolt.