Laborc nyugdíjazta a lojális NBH-s vezetőket

2010.06.24. 06:39 Módosítva: 2010.06.24. 06:50
A Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) a vezető beosztású munkatársak csaknem 85 százaléka távozott akkor, amikor a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt. elleni feljelentés kudarca miatt Laborc Sándor volt főigazgató is benyújtotta nyugdíjazási kérelmét – értesült a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet szerint az egyes igazgatók, valamint több főosztályvezető és osztályvezető jórészt azonos azokkal a tisztekkel, akiket a nemzetbiztonsági bizottság támogatásának hiányában is az NBH élére kinevezett Laborc Sándor helyezett beosztásukba.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén ezzel a kérdéssel is foglalkoztak, írja a lap. A testület zárt ülésén Balajti László, a hivatal januárban kinevezett főigazgatója – aki a lehallgatási botrány idején a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot vezette – azt is elmondta: az a hangfelvétel, amelyet Dávid Ibolya volt MDF-elnök a párt 2008. őszi elnökválasztása idején a sajtó képviselőinek bemutatott, illetve Szilvásy György volt titokminiszter a testület tagjainak kiosztott, biztosan nem az általa akkor irányított szervezettől került a politikusokhoz.

Az elhárítás működését és Balajti László jelentését is jól ismerő forrás szerint a tábornok a beszámolóban a hiányzó létszám feltöltésnek problémái mellett arra is kitért, hogy a Laborccal együtt távozó vezetők nyugdíjazási kérelmeit az akkor még hivatalban lévő főigazgató minden esetben ellenvetés nélkül hagyta jóvá.