Az LMP szerint Balogh alkalmas, mégis Sólyomot jelölik államfőnek

2010.06.25. 12:47 Módosítva: 2010.06.25. 12:51
A Lehet Más a Politika frakciójának szimpatikus a szocialisták államfőjelöltje, de szimbolikusan újra Sólyom Lászlóért gyűjtenek aláírásokat.

Az LMP-frakció úgy akarja kifejezni nagyrabecsülését Sólyom László eddigi munkája iránt, hogy szimbolikusan újra köztársasági elnöknek jelöli - mondta el a párt frakcióvezető-helyettese.

Karácsony Gergely közölte: jogilag nem jelölhetik Sólyom Lászlót, hiszen nincs meg az ehhez szükséges számú parlamenti képviselőjük, de ennek ellenére még a nap folyamán lead a Parlamentben egy olyan jelölési ívet, amelyen a jelenlegi államfő neve szerepel.

A politikus be is mutatta a papírt, amelyet az LMP képviselőcsoportjának mind a tizenhat tagja aláírt.

Karácsony Gergely emlékeztetett: korábban más frakciókat is arra kértek, hogy támogassák Sólyom László jelölését, ezért reméli, hogy egyéb képviselők is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Balogh alkalmas, de lehet, hogy Schmitt is

Schiffer András frakcióvezető közben bejelentette, hogy alkalmasnak találták Balogh Andrást, az MSZP államfőjelöltjét, miután meghallgatták őt terveiről.

Hétfőn meghallgatják Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét is, és lehet, hogy őt is alkalmasnak találják majd. Kijelentette, hogy éppen ezért csak ezt követően alakítják ki álláspontjukat.

Balogh Andrásról azt mondta, nagyra értékelik, ahogy a demokratikus intézményrendszerhez és a magyar jogállamhoz viszonyul. Schiffer András üdvözítőnek nevezte, hogy lesz egy olyan jelölt, aki tisztában van azzal, hogy az alkotmányos demokráciákban a köztársasági elnök egyfajta ellensúlyt képez.