Kiengedték Mesterházy Ernőt

2010.06.25. 14:35 Módosítva: 2010.06.25. 14:48
Megszüntette a bíróság a BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság pénteken.

Megszüntette a bíróság a BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság pénteken.

Papp Gábor ügyvéd elmondta: a bíróság helyt adott a fellebbezésének, amelyben arra hivatkozott, hogy ügyfele esetében nem állnak fenn az előzetes letartóztatás törvényi feltételei.

Mesterházy Ernő főpolgármesteri tanácsadót február 5-én helyezték előzetes letartóztatásba a BKV ügyében folyó eljárásban. A rendőrség gyanúja szerint rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

Május 28-án a főügyészség újabb bűncselekménnyel, több mint százhatvan milliós vagyoni hátrány okozásával is meggyanúsította.

Mesterházy szigligeti házaiban a héten tartottak házkutatást. Akkor a rendőrség még arra hivatkozott, hogy tartani lehet attól, hogy az ügy gyanúsítottjai vagy ismerősei bizonyítékokat igyekeznek eltüntetni a hatóság elől.

Az Index értesülései szerint a balatoni villában és a hozzátartozó több emelet mély pincerendszerben a BKV új mertókocsijainak beszerzésével kapcsolatos dokumentációt találtak a nyomozók, de lefoglaltak több számítástechnikai adathordozót is.

Korábban elterjedt az is, hogy Mesterházy olyan részletes vallomást tett a fővárosi beruházásokhoz kapcsolódó háttérügyletekről, amelyek más pártok gazdasági irányítóembereit is érintették.

A vallomással kapcsolatos találgatások a választási kampány idején több médiumban is megjelentek, de végül Papp Gábor ügyvéd cáfolta a lábrakapott híresztelést.