A kormány hamarosan dönt a tűzijátékról

2010.06.25. 09:57 Módosítva: 2010.06.25. 13:01
Péntek délelőttig több mint 155 ezren csatlakoztak az árvízkárosultakat támogató Facebook-csoporthoz, több város már lefújta az augusztus 20-i látványosságot.

A kormány három variációban gondolkodik az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban, a végleges döntés napokon belül megszületik, mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyar Hírlapnak.

Az első variáció szerint megtartanák a rendezvényt, de a korábbinál jóval alacsonyabb költségvetéssel, a második változat szerint egyáltalán nem lenne tűzijáték, annak árát az árvízkárosultaknak juttatnák el. A harmadik változat, amit Navracsics Tibor is támogatna, hogy egy nagyon szerény, rövidebb attrakció lenne, és azt a pénzt, amit így megspórolnának, az árvíz sújtotta területek újjáépítésében használnák fel.

Közben pénteken délelőtt átlépte a 155 ezret azoknak a száma, akik csatlakoztak a Facebookon meghirdetett civil kezdeményezéshez, ennyien mondanának le a tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára.

Az augusztus 20-i állami ünnepségek fővárosi rendezvényei tavaly nettó 240 millió forintba kerültek, tavalyelőtt az összköltség meghaladta a 290 millió forintot. 2001-ben, az előző Orbán-kormány utolsó augusztus 20-i tűzijátéka áfa nélkül 247 millió forintba került.

Miskolc csütörtökön jelezte, hogy lemond a látványosságról, ugyanígy döntött Pécs és Békéscsaba és Győr is.

Szolnokon és Nyíregyházán lesz tűzijáték, utóbbi költsége egymillió forint. Mátészalkán már tavaly sem volt, Fehérgyarmaton hat éve nem rendeznek, idén sem tervezik.

A Vas Népe online arról írt, hogy egy szombathelyi, pirotechnikával foglalkozó cég ingyen vállalta az augusztus 20-i tűzijáték megrendezését. A Kopula 96 tulajdonosa, Farkas Mihály elmondta, hogy az árvízkárosultak javára felajánlják az ünnepi tűzijáték ingyenes lebonyolítását.

A felajánlásban benne vannak a felhasználandó pirotechnikai eszközök is. A cégtulajdonos szerint felajánlásával mindenki jól járna, mert maradna a látványos műsor és nem szenvednének kárt a kereskedők sem.