A Jobbik hálózatot épít

2010.06.26. 18:52 Módosítva: 2010.06.26. 19:11
Ellenszavazat nélkül választotta újra Vona Gábor pártelnököt a Jobbik tisztújító kongresszusa szombaton. Megőrizte helyét a hat alelnök is, módosították az alapszabályt.

A párt alelnöki tisztségeire tizenegyen pályáztak. A legtöbb szavazatot Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő kapta, őt követi Sneider Tamás, az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának elnöke.

Hozzájuk hasonlóan újabb két évig a Jobbik alelnöke maradhat Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke, valamint Gyüre Csaba, Murányi Levente és Novák Előd is.

A meg nem választott alelnökjelöltek közül Szabóné Kocziha Tünde, a párt békéscsabai alelnöke kapta a legtöbb szavazatot, egytucatnyi vokssal maradt le Gyüre Csaba mögött.

A kongresszus megválasztotta a párt etikai, illetve számvizsgáló bizottságának tagjait, Szabó Gábor választmányi elnök mandátumát azonban nem érintette a tisztújítás.

Döntöttek a párt alapszabályának módosításáról is. A leglényegesebb változtatás, hogy a párt létrehozza a Jobbik "baráti köreinek" hálózatát, lehetőséget adva a határokon túl élő magyaroknak arra, hogy szervezetten támogassák a pártot.

A Jobbik elnöke szombaton közölte azt is, hogy fenntartja jelölését, és továbbra is azt a négy politikust kívánja delegálni az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottságába, akik az Alkotmányvédelmi Hivatal szakvéleménye szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Vona Gábor a tisztújító kongresszus előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a nemzetbiztonsági bizottságnak kell döntenie arról, hogy Balla Gergő, Endrésik Zsolt, Schön Péter és Staudt Gábor megkezdheti-e a munkáját.

Staudt Gábor az MTI kérdésére közölte: mivel az átvilágítási folyamat lezárultáig is részt akarnak venni a nemzetbiztonsági bizottság munkájában, elutasító döntés esetén kezdeményezik, hogy egy C típusú átvilágításon már átesett képviselőjük, várhatóan Rubi Gergely tanácskozási joggal jelen lehessen a testület ülésein.