Fura színe van a Balatonnak Fenyvesnél

2010.07.02. 17:31
Kifogásolható színű, a megszokott zöld helyett barna, de kiváló a tó vize Balatonfenyvesnél. A Berekből itt szivattyúzzák a Balatonba az ártérről a tőzeges vizet, de idén az árvíz miatt elhúzódnak a munkálatok.

Az idén a sok csapadék miatt a korábbi éveknél sokkal erőteljesebben jelentkezik a Balaton esztétikailag kifogásolható, de egészségre ártalmatlan elszíneződése Balatonfenyvesnél, ahol a Berekből szivattyúzott tőzeges vizet eresztik a tóba, számolt be Lombár Gábor polgármester pénteken.

Kifejtette, száz éves gyakorlat, hogy tavasszal a felesleges vizet a Balatonba szivattyúzzák a Berekből, a tó hajdani árteréből. Erre manapság nemcsak a területek mezőgazdasági hasznosíthatósága és az ingatlanok védelme, hanem az ott haladó autópálya miatt is szükség van. A szivattyúzás általában június elején be szokott fejeződni, nem zavarva a turistaszezont, de az idén a rengeteg csapadék miatt még jelenleg is tart.

A tisztiorvosi szolgálat eddigi, és a pénteken postázott legutóbbi jelentése szerint is kiváló a víz minősége Balatonfenyvesnél, egészségre káros anyagot nem tartalmaz, esztétikailag azonban kétségkívül kifogásolható, fogalmazott a polgármester. A megszokott zöld helyett már a település két strandján is barna színűvé vált a tó vize, amit a szakemberek szerint a tőzeges talajból kioldódó, amúgy gyógyvizek egyik összetevőjének számító huminsav okoz.

Azért, hogy a látvány ne okozzon visszaesést a település turizmusában, Balatonfenyves már korábban kezdeményezte, hogy az egykor működő másik két szivattyúházat is állítsák üzembe. Ennek hatására ugyan a szomszédos települések előtti víz is elszíneződne valamennyire, de csökkenne a fenyvesi partszakasz terhelése.

Az önkormányzat a jelenleg kialakult helyzeten úgy tud enyhíteni, hogy a szivattyúzást végző magáncéggel megállapodott. Eszerint hétvégenként, a legnagyobb vendégforgalom idején nappal szüneteltetni fogják a vízátemelést, és ahogy a Berek vízszintje csökken, ezt az üzemelési rendet egyre több napon vezetik be. Ezen túlmenően az önkormányzat annyit tud tenni az ügyben, hogy több nyelven is kitáblázza a strandjait, így tájékoztatva a vendégeket a víz riasztónak tűnő elszíneződésének okáról és annak ártalmatlanságáról, mondta Lombár Gábor.