Orbán szőnyegszélre állított hat lazázó fideszest

2010.07.02. 08:46
Államtitkár és regionális igaztató is volt abban a fideszes képviselőcsoportban, amely emelt hangú miniszterelnöki letolást kapott hétfőn. Orbán Viktor nem tolerálta, hogy alig néhány héttel a kormányváltás után kormánypárti honatyák távolmaradásukkal veszélyeztessenek egy fontos kétharmados döntést.

Az Állami Számvevőszék új vezetőiről szóló hétfői szavazáson 266 igennel 88 nem ellenében választotta meg az Országgyűlés a szervezet elnökének Domokos László volt fideszes képviselőt. Az alelnök, Warvasovszky Tihamér, korábbi székesfehérvári polgármester lett. Ő 258 igent és 95 nemet kapott. Az Orbán-kormány személyi javaslatai átmentek a parlamenten, de a Fideszben tudták, hogy rezgett a léc, Warvasovszkynál épphogy megvolt a szükséges szavazatszám.

Az összes képviselő kétharmadának támogatását igénylő döntéshez a Fidesz és a KDNP nem adott le elég voksot, a szimbolikus parlamenti személyi döntésből csak azért nem lett blamázs, mert az ellenzék soraiból is többen átszavaztak.

A kormánypárti képviselők közül hatan ott voltak ugyan az országgyűlésben, de nem vették fel a szavazócéduláikat, így regisztrált módon távolmaradtak a szavazásról.

Orbán Viktor az eset után magához rendelte a képviselőket, akik között vezető párttisztségviselő és államtitkár is volt, és személyesen osztotta ki őket. Az Index információi szerint a miniszterelnök erőteljes hangnemben figyelmeztette a honatyákat és rajtuk kereesztül az egész frakciót, hogy a jövőben nem tűr el hasonló fegyelemzetlenséget.

A ledorongolás hatásos volt, az új államfő személyéről szóló keddi szavazáson a jelenlévő kormánypárti képviselő hiánytalan létszámban vették fel szavazólapjukat, és mindannyian le is szavaztak.