A médiacsomag visszavonását kéri a SEEMO

2010.07.03. 00:12
Ismét arra szólította fel a magyar kormányt a Délkelet-európai Média Szervezet (SEEMO) pénteken, hogy vonja vissza jelenlegi formájában a teljes médiacsomagot.

A SEEMO csatlakozott az IPI (Nemzetközi Sajtóintézet) előző napi közleményéhez, amely üdvözölte azt a tényt, hogy - "noha csak néhány hétre" -, de a Fidesz elhalasztotta a szavazást a javasolt médiacsomag néhány - a szövegben a leginkább nyugtalanítók közé sorolt - eleméről. Közleményében az IPI egyúttal megismételte néhány nappal korábbi felszólítását, hogy jelenlegi formájában a csomag egészét vonják vissza.

"Minden médiareform-kezdeményezésnek meg kell őriznie a magyarországi média függetlenségét, és csak a fő médiaszereplőkkel tartott konzultációk után szabad azt bevezetni" - jelentette ki David Dagde, a világ legjelentősebb sajtóorgánumainak kiadóit és főszerkesztőit tömörítő, hat évtizede alapított bécsi székhelyű IPI igazgatója.

A közlemény megemlítette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben az Országgyűlés hétfőn mégsem vette napirendre a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslat zárószavazását.

A két szervezet június 25-én már a médiacsomag egészének visszavonására hívta fel a magyar kormányt, valamint arra, hogy nyisson arról széles körű vitát.