Ez a poszt a következő Percről percre része:

Bukhatnak az alsósok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bezárják az ORTT-t című posztunkat visszavonjuk. Hétfőn mégse szavaz a parlament az új médiahatóság felállításáról, a törvényt benyújtó Cser-Palkovics András és Rogán Antal ugyanis a szavazás elhalasztását kérték. Információink szerint az EU-s törvényekben is jártas jogászok fésülik még át a tervezetet.

  • Lamperth Mónika (MSZP) a gyenge minőségű fideszes törvényjavaslatokra panaszkodik. Nincs társadalmi egyeztetés, Sólyom egy hét alatt kettőt is visszaküldött. Volt hogy kihirdetés után derült ki, hogy egy törvény nehezen végrehajtható. Például a megyei közgyűlés létszámáról szóló, ami hol a "megye", hol pedig a "megye mínusz megyei jogú városok" lélekszámához köti a testület nagyságát.

    Szabó Erika államtitkár válaszában gyurcsányozik, őszödi beszédezik. Általában méltatja az új önkormányzati választásról szóló törvényt. Majd az OVB kiad állásfoglalást, ha valaki nem érti a törvényt. Nem is jogosult a kormány erről a konkrét ügyről nyilatkozni.

    Lamperth: "Ez nem válasz". Nem lehet úgy nekimenni egy választásnak, hogy rossz a jogszabály, nem lehet tudni, hány fős testületeket kell megválasztani. A parlamenti többség nem osztja Lamperth Mónika aggodalmát.

  • Tukacs István (MSZP) az MFB-hez tartozó cégek vezetőinek fizetéseiről kérdez. Módosították a rájuk vonatkozó törvényt ugyanis.

    Fónagy János (Fidesz) válaszol. Csökkentik a fizetéseket ott is. Lesz takarékoskodás. Lehetnek személycserék is az ősszel, de előbb törvény kell a végkielégítések 98 százalékos adókulcsáról.

    Tukacs szerint nem volt elég konkrétum a válaszban. Eddig volt fizetési plafon, most meg nincsenek konkrét számok. A parlament elfogadta.

  • Az lmp-s Karácsony Gergely szerint a nyilatkozat kifüggesztése túl komoly ügy ahhoz, semminthogy azt el lehetne viccelni. Mint mondta, a korányrendelettel a Fidesz óriási politikai hibát követett el, mert kiemelkedő népszerűsége ellenére olyan területre merészkedett, ahová a választók már nem fogják követni. A rendelet szerinte épp arra alkalmas, hogy a társadalom alsóbb szintjeire gyűrűzve megossza például az egyébként jól együttműködő szülői közösségeket, hogy kirakják-e dokumentumot az iskolában. Az Index kérdésére elképzehetőnek nevezte azt is, hogy a kormánytöbbség valójában a helyi önkormányzatokat akarja politikai állásfoglalásra bírni a rendelet be-, vagy be nem tartásával.

  • Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) is saját kormányát interpellálja. A cigányok iskolai integrációja kapcsán az elmúlt évek politikáját ostorozza. Idéz egy kutatótól, aki szerint az átlag iskolába helyezett hátrányos helyzetű gyerekek csak agresszívek lesznek. Ezért elviszik a többségi szülők a gyerekeket másik iskolába, és így alakul ki a szegregáció.

    Balog Zoltán (Fidesz) államtitkár válaszol. A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek fele nem roma, jelzi. Július 1-től miniszteri biztos ellenőrzi az eddigi integrációra kifizetett pénzeket. Szerinte nem az a kérdés, hogy együtt vagy külön tanuljanak-e a gyerekek, hanem hogy hogyan tanulnak. Az integráció lehet hasznos és káros is.

    Lanczendorfer Erzsébet elfogadja a választ.

  • A Jobbik elnöke szerint magas labda volt a Fidesz részéről a Nemzeti Együttműködés kifüggesztésének elrendelése, ezért teljesen érthető reakciónak nevezte, hogy az MSZP is tréfás ellenjavaslattal élt. Vona Gábor úgy véli, ha egy pártnak kétharmados parlamenti felhatalmazása van, kifejezetten kínos, ha ilyen kényszeres önigazolásra ragadtatja magát, amire szerinte a ciki a legjobb szó.

  • Az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése miatt interpellál Szilágyi László (LMP). Kihez lehet most fordulni? Eddig húszezren fordultak a felügyelthez, amely megbírságolhatta a hibázó kórházakat. A betegjogokkal ki foglalkozik ezentúl? Ki ellenőrzi a kórházakat?

    Réthelyi Miklós válaszol most is. Nem volt elég hatékony a felügyelet, hatásköreit "megfelelő szervekhez telepítik át", kisebb lesz a bürokrácia ezzel szerinte. Az ÁNTSZ-hez lehet egyéni sérelmekkel fordulni.

    22
    Fotók: Barakonyi Szabolcs

    Szilágyi szerint a megszüntetett felügyelet volt a leghatékonyabb betegvédő szervezet. A választ ezért nem fogadta el, a parlament többsége viszont elfogadta.

    21
  • Hirt Ferenc (Fidesz) a fogyatékkal élőkről szóló ENSZ-konvencióról interpellál. 2007-ben csatlakozott az egyezményhez az ország, de az előző kormányok mégse tettek semmit a fogyatékossággal élőkért. Sőt "beleromboltak" az életükbe. Hirt kérdése arról szól, hogy az MSZP-kormány mit mondott az ENSZ-nek saját eredményeikről?

    Réthelyi Miklós erőforrásügyi miniszter válaszol. Egyetért Hirttel.

    Hirt egyetért Réthelyivel.

  • Hegedűs Lorántné (Jobbik) a négyes metró jövőjéről interpellál. Gyanúsan drágának és hosszúnak tartja az építkezést, és utal az EU-által támadott szabálytalan közbeszerzésekre is.

    Tállai András (Fidesz) államtitkár szerint fontosak ezek a kérdések. Azt még vizsgálják, hogy szükséges volt-e a metróépítés elkezdése. Az már világos, hogy ez a világ legdrágább metrója. A Demszky-érát le kell cserélni, a szabadon lévő Hagyó Miklósokat meg kell találni.

    Hegedűsné több konkrétumot várt volna, például kormánybiztos kinevezését. Szerinte Tállai rég ismert problémákról beszélt. Nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség viszont igen.

    20
  • Ipkovich György (MSZP, és ő Szombathely polgármestere is) az első interpelláló. Azért interpellál, mert nem jön meg a városi rehabilitációkra elnyert uniós pénz.

    Fónagy János (Fidesz) államtitkár válaszában arra panaszkodik, hogy a pénzosztó ügynökséget lezüllesztették, és most takarítani kell. "Nem jókedvünkben függesztettünk fel szerződéseket", de átvilágítás van, és addig nem fizetnek, amíg nem néztek mindent át. "Muszáj szellőztetni, felgyújtani a villanyt".

    Ipkovich elfogadta a választ, mert Fónagy azt ígérte, hamarosan megkezdődnek a kifizetések.

    Ritka alkalom, amikor az ellenzéki inteprelláló elfogadja a kormány nevében válaszoló érveit.

    19
  • cikkünk a témában:

    Elmaradt a Fidesz nagy indulása

    Eddig kifejezetten kevés tényleges gazdaság- és társadalom-átalakító döntés született, a kormánytöbbség döntően hatalma kiterjesztésére használja kétharmados felhatalmazását - mondta Tölgyessy Péter az MR1 reggeli műsorában. A Fidesz sikeresen elszakadt korábbi azonnali radikális adócsökkentési ígéreteitől. A kormány az elődje által hátrahagyott csontvázakra hivatkozó mozgástér-bővítési kísérlete ugyan látványosan kudarcot vallott, mégis Orbán Viktor 29 pontjával fenntartotta cselekvőképessége hitét.

    13
  • cikkünk a témában:

    Az Alkotmánybíróságon nem lesz 50x70-es tábla

    Az Alkotmánybíróságon nem függesztik ki a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot, a Legfelsőbb Bíróságon még nem hoztak döntést, miként a Legfőbb Ügyészségen sem. A budapesti városházán lesz.

  • A fideszes képviselő nem képviselő már, mert az Állami Számvevőszék elnökévé választották.

  • Matolcsy mélyen egyetért Szijjártóvval, köszöni is neki a felszólalást. Közös iránytűről beszél. Ez az iránytű a józan ész. Termelést spekuláció helyett, helyi gazdaság is legyen fontos. Miért olyan sok a jegybankelnök fizetése?

    Megdicséri Matolcsy a kormányt, aminek maga is tagja.

  • Tarthatatlan, hogy mennyit keres a jegybankelnök, és hogy sokan mennyi végkielégítést tesznek el. A gazdasági akciótervet ünnepli.

    "Lehet nem szeretni, de a választók kijelölték az utat" - mondja. Épül tovább a Nemzeti Együttműködés Rendszere (nem Programja!)

  • Szijjártó Péter (Fidesz) emlékszik rá, hogy Rendszer a Nemzeti Együttműködés, nem pedig Program, ahogy Harrach Péter mondta. Amúgy nagyon örül neki, meg fontosnak tartja, stb.

    18
  • Borozós hétvégi programjáról beszél most. Az "emberi szó öröme" is előkerült. Baloldaliakkal is összefutott Harrach, de azok is csalódtak az MSZP-ben. "A történelmi helyzet követelménye a nemzeti egység" - mondja Harrach Péter. Nincsenek oldalak, csak nemzeti értékek, centrális politika van, ami megalkotta a Nemzeti Együttműködés Programját (valójában Rendszerét, Harrach nem jól emlékszik).

  • Harrach Péter (KDNP) másodszor szólal fel ma, cinikus pimaszkodásnak nevezte Szanyi Tibor felszólalását. Szerinte csak az MSZP-s politikusok élnek rosszabbul mint négy hónapja.

  • Matolcsy György gazdasági miniszter szerint Bajnaitól nem egyensúlyt örökölt a kormány. Itt a legmagasabb az infláció, itt a legrosszabb az összes makrogazdasági mutató a régióban. Zuhannak az adóbevételek a tervezetthez képest. 2006 óta megszorításokkal zsugorították az országot.

    A miniszter szerint pazarlás helyett az állam most megtakarít. Konzervatív polgári forradalom segít majd kitörni a válságból, ígéri.

    17
  • Horn Gyulának szülinapja alkalmából jó egészséget kívánt. "Már most rosszabbul élünk mint négy hónapja" - utal a Fideszre.

    A nyilatkozat kirakást Észak-Koreához hasonlítja.

    15
  • Szanyi Tibor (MSZP) szerint a gazdagoknak jó csak az új adótörvények terve. A szegényektől a gazdagok irányába csoportosítanak át pénzeket.

    Szidja a Kósa-Szijjártó nyilatkozatokat.

    Nem lesz gazdasági élénkülés, a mostani kormány is az IMF-től kérne még pénzt. A Bajnai-kormányt méltatja.

  • Az államtitkár szerint csempészett pólókban voltak a vasárnapi tüntetők.

  • Amikor Kontrát a zöld pólót támadta, akkor a Jobbik frakciója ütemesen skandálni kezdett: "Gergényi! Gergényi!".

    Majd hátat fordítottak az egyre bizonytalanabbul beszélő Kontrát államtitkárnak.

    14
  • Kontrát Károly államtitkár válaszol Vonának. Szerinte a rendőrség törvényesen járt el. Olyanokat állítottak elő, akiknél fegyver vagy annak látszó tárgy volt, vagy akik rendőrre támadtak.

    "Akik a törvényt betartották, azokat semmilyen sérelem nem ért" - mondta. Kontrát szerint lesz szigor és erősebb rendőrség. Az MSZP-kormány alatt tényleg nem volt közbiztonság, erre jött az önbíráskodás (utalt a gárdára). De az erőszak monopóliumát most visszavette az állam.

    "A zöld pólók eredete bizonytalan"

    12
  • Hol az elszámoltatás? Miért kap Biszku Béla hatszázezer forint nyugdíjat? Miért nem a bűnösöket bántják? - kérdezi Vona.

    11
  • Vona Gábor (Jobbik) szerint rémálom történt vasárnap, amikor a gárda-tüntetésen sokakat előállítottak a rendőrök. Vona szerint nem volt itt forradalom, a rendőrség ugyanolyan mint Gyurcsány alatt volt.

    "Nem üldözni kéne ezeket az embereket, hanem megköszönni nekik a kiállásukat". Már a zöld pólót is üldözi a rendőrség. "Csak olyan pólóban lehet majd kimenni, amire rányomták a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát?"

    Vizsgálatot követel, és tudni akarja, hogy mennyibe került a nagy rendőri intézkedés.

  • Navracsics Tibor szerint egy papír nem lehet veszélyes. Szerinte rossz társaságba került Schiffer, mert az MSZP is tapsolt neki.

    Gumilövedékezik Navracsics. Azt mondja, hogy akinek nem tetszik a kifüggesztendő nyilatkozat, az Gyurcsány szekerét tolja.

    Idéz a nyilatkozat békés hangvételű mondataiból, jelezve, hogy ez milyen ártatlan szöveg, meg mennyire nem pártpolitikai. "Ez minden magyar számára elfogadható értékrend" - mondja.

    09
  • Schiffer András (LMP) napirend előtt arról beszél, hogy nem tették még ki a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát. Szerinte rossz paródia a kirakási kötelezettség. Schiffer úgy véli, hogy a Fidesz ezzel úgy tett, ahogy az MSZP parodistái ígérték. Alkotmányossági problémát is felvet, hogy politikai nyilatkozatot tetetnek ki középületekben.

    Cinikus döntés volt ez, mondja Schiffer. "Ne csodálkozzanak ha megkapják a populizmus bélyegét". Ízléstelen egy demokratikus jogállamban az ilyen. Mao piros, Kadhafi zöld könyvéhez hasonlítja a nyilatkozatot. "Orbán kötelező narancs könyvre készül?"

    Vonják vissza a döntést, mert méltatlan - fejezte be.

    08
  • Balczó Zoltán (Jobbik) azon lepődött meg, hogy az államtitkár semmi új és lényeges dolgot nem jelentett be. Szívesebben hallott volna valamit az IMF-fel folytatott tárgyalásokról.

    Soltész törekvéseivel egyetért, érthető az MSZP-t érintő kritika, de szerinte lehetne magasabban is a kormány mércéje, minthogy az elődjéhez hasonlítja magát.

    07
  • A jobbikos Balla Gergő már várja, mikor lesz kötelező orbán Viktor fényképét kifüggeszteni a közhivatalokban. Javaslata nagyban rímel a szocialista képviselők által ma benyújtott javaslatra, miszerint Orbán Viktor fényképét és életútját is kötelező lenne kihelyezni. Ferenczi Gábor jobbikos képviselő azt javasolta, hogy a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot a megmaradt Lenin-képek hátára nyomtassák, időt és pénzt spórolva meg az érintett intézményeknek.