Narancsriasztást adtak ki, jégesők jönnek

2010.07.06. 13:09 Módosítva: 2010.07.06. 18:03
Kedden és szerdán nagy viharok, jégesők várhatóak az ország nagy részén. A hét további részében azonban már szép időre számíthatunk. A jégesők ellen egy kísérlet keretében jégágyúkat vetnek be.

Narancsszínű riasztást adott ki kedden délelőtt az ország nagy részére, délután pedig az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint felhőszakadásra és heves zivatarokra kell számítani a közép-magyarországi, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli és a dél-alföldi régiókban. Az előrejelzés szerint néhol jégeső is várható, és 90 kilométer/óra sebesség fölötti széllökések is lehetnek.

Szerdán északkeleten lesz gyakran erősen felhős az ég, és több helyen valószínű zápor, zivatar is. Másutt több órára is kisüt a nap, néhol azonban zápor még lehet. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon, a középső országrészben és zivatar környezetében viharos széllökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 20, 25 fok között, északkeleten 20 fok alatt alakul.

Ágyúval küzdenének a jégverés ellen

Jégvédelmi ágyúkat tesztelnek hazai vállalkozásoknál a Debreceni Egyetem szakemberei. A belga berendezéseket a jégesők elleni hatékony védelem érdekében fejlesztették ki, mondta el Szabó Zoltán professzor.

Az eddigi tapasztalatok és tesztelések alapján a berendezés megoldás lehet a jégesők elleni küzdelemben: egy ágyú ugyanis 80 hektáros területen is képes megvédeni a gyümölcsültetvényeket - közölte a professzor.

A klímaváltozás miatt jelenleg a jégeső az, ami a gyümölcstermést leginkább fenyegeti. A Debreceni Egyetem kutatói az elmúlt hónapokban hat magyarországi vállalkozásnál helyezték el a hét jégvédelmi ágyút, hogy teszteljék a berendezéseket. Az eredmények azt mutatják, hogy jégvédelmi ágyúk megoldhatják a jégeső miatti problémákat.

A berendezés működtetése egyszerű, nem kíván különösebb szaktudást, manuálisan vagy SMS-sel, illetve telefonhívással is indítható és leállítható. Az ágyú költsége is viszonylag alacsony: egy berendezés 50 ezer euróba kerül, éves üzemeltetési költsége pedig félmillió forint, míg a jégháló felszerelése ennek tízszerese. Előnye az is, hogy nemcsak ültetvényeket védi, hanem üvegházakat, fóliákat vagy más értékes és sérülékeny építményeket is.