Sólyom a második állami lakását kaphatja

2010.07.06. 15:05
Ha kéri, az augusztusban távozó köztársasági elnök részére az állam egy legalább három lakószobás otthont biztosít. Sólyom László az Alkotmánybíróság volt elnökeként már használ egy állami lakást.

A hivatalából augusztus 5-én távozó államfő az állami vezetők juttatásairól szóló jogszabály szerint élete végéig jogosult egy legalább háromszobás lakás használatára. Ezt kérésére a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) biztosítja a számára. A lehetőséggel mindkét korábbi köztársasági elnök – Göncz Árpád és Mádl Ferenc is – élt és él a mai napig.

Göncz és Mádl lakása

Egyelőre nem tudni, Sólyom László kéri-e majd a neki járó otthont, de az állam bőkezűen szokott gondoskodni a volt elnökökről. Göncz Árpád 2000-ben egy 590 négyzetméteres, már állami tulajdonban lévő budai villát kapott állandó használatra. Az épületet akkor 71 millió forintért újították fel. Mádl Ferenc 160 négyzetméteres rózsadombi lakásáért 2005-ben 126 millió forintot fizetett a KEH.

A rendszerváltás óta megválasztott miniszterelnökök közül egy sem élt az állami tulajdonú otthon lehetőségével.

Sólyom László esete annyiban pikáns, hogy az Alkotmánybíróság volt elnökeként 1998 óta a használatában van egy XII. kerületi állami tulajdonú lakás. Ennek jogszabályi alapja az azóta hatályát vesztett 1997. évi LXXIX. törvény (46. és 53. §). A köztársasági elnöki rezidencián lakó Sólyom azonban a 2000. évi XXXIX. törvény 27. § (10) bekezdése értelmében jogosult maradt a lakás használatára, és a mai napig él is vele. Az Alkotmánybíróság sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint a lakás 2005 óta üresen áll, de az államfő nem mondott le róla.

Bár nincs leírva, az állami lakás a méltó feltételek biztosítása mellett nyilvánvalóan azért jár egyes volt közjogi méltóságoknak életük (vagy özvegyük élete) végéig, hogy megfelelő körülmények között tehessenek eleget az olykor továbbra is rájuk háruló protokolláris feladatoknak. Elvileg azonban erre egy otthonnak elegendőnek kéne lennie.

Az Index érdeklődésére, hogy vajon Sólyom László igényt tart-e az újabb neki járó lakásra, illetve esetleg lemond-e a korábbiról, a KEH sajtóirodája annyit válaszolt, hogy mivel a kérdés "Sólyom László személyes tulajdonhasználatával függ össze", az kívül esik a hivatal működési keretein. Ennek némileg ellentmond, hogy a lakást igény esetén a KEH-nek kell majd biztosítania. A sajtófőnök mindehhez annyit tett hozzá, hogy bármi is lesz a távozó elnök döntése, az biztosan megfelel a hatályos jogszabályoknak.