Aki nem fizet a vécépapírért, nem kap bizonyítványt

2010.07.07. 08:44
Nem mehetnek szakmai gyakorlatra és bizonyítványt se kapnak a diákok, akiknek a szülei nem fizették be az osztálypénzt a Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskolában, Lentiben. Az oktatási jogok biztosa szerint ez törvénysértő.

Nem kapták meg a bizonyítványukat és nyári szakmai gyakorlaton sem vehetnek részt azok a diákok, akiknek a szülei a tanévzáróig nem fizették be a higiéniai csomag vásárlására, diák sportköri és szülői szervezet támogatására kirótt összeget Lentiben a Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskolának - írta szerdai számában a Zalai Hírlap. A nem fizető szülőkkel az érdemjegyeket sem közölték, és gyermekeik nyári szakmai gyakorlaton sem vehetnek részt, ami előfeltétele a diákok továbbhaladásának.

Tótiván Endre, az iskola igazgatója a lapnak megerősítette: csak azok a tanulók kaphattak bizonyítványt, akik a kirótt, kétezer forintnyi összeget befizették a tanintézménynek. A vécépapír díjat a diákönkormányzat javaslatára nevelő célzattal vezették be, hogy megtanítsák a diákokat a rendeltetésszerű használatra.

Az alapvető higiéniai felszerelés biztosítása az oktatási intézmény feladata és kötelessége, ezt a közoktatási törvény rögzíti - közölte a lap kérdésére az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala. Külön jogszabály írja elő, hogy a bizonyítvány kiadása semmilyen hivatkozással nem tagadható meg.