Lazítanak a rezidensek röghözkötöttségén

2010.07.07. 16:26 Módosítva: 2010.07.07. 16:29
A szakorvosnak tanulók a jövőben gyermekvállalás esetén megszakíthatják a képzést, a hiányszakmákra jelentkezők pedig 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak, jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a rezidensképzésről szóló rendelet módosítását.

Módosítják a tavaly elfogadott rezidensrendeletet, amely a fiatal orvosokat 9 évig egy kórházhoz kötötte volna - közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Nem volt meg a bizalom Falus Ferenc iránt

Arra a kérdésre, hogy miért kellett felmenteni Falus Ferenc országos tiszti főorvost , Szócska Miklós azt válaszolta: az egészségügyi vezetés csapatmunka, amely bizalomra épül, a tiszti főorvos pedig olyan időszakban töltötte be ezt a pozíciót, amelynek egészségpolitikai értékrendjével az új kormányé nem egyezik meg, így "a bizalom alapfeltétele nem volt adott".

A rendelet módosítása után lehetőség lesz arra is, hogy gyermekvállalás esetén a képzést megszakítsák. Azok, akik hiányszakmákban - például sugárterápiás szakember, traumatológus, neurológus, pszichológus - jelentkeznek rezidensnek, 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak. Erre belső átcsoportosításokkal lesz lehetőség, mondta Szócska Miklós. A politikus elmondta azt is, hogy növelték a központi gyakornoki helyek számát.

A tavaly elfogadott és akkor nagy vitát kiváltott rendelet módosításáról egyeztettek a fiatal orvosokat képviselő szövetséggel és a kórházakkal - mondta az államtitkár, hozzátéve, lesznek még konzultációk az érintettekkel. Ha ezeket az intézkedéseket nem hozzák meg - közölte az államtitkár -, veszélybe kerül az orvosutánpótlás.

A szakorvosképzés új szabályozása ellen a választások előtt több alkalommal tiltakozott a Magyar Rezidensszövetség. A rendelet szerint az egyetemen végzett orvosoknak egy kórházzal kell szerződést kötniük a gyakorlati időre. Az orvosoknak közben előírják, hogy az ötéves szakorvosi képzés után még négy évig Magyarországon kell dolgozniuk valamelyik közkórházban.

A rendelet eredeti formája szerint a fiatal orvosok szakorvosi tanulmányaikat gyermekvállalás, tudományos munka miatt legfeljebb 3 évig szakíthatták volna meg, ellenkező esetben képzésük 5-10 milliós költségét meg kellett volna fizetniük az államnak. A korábbi verzió szerint az orvosi hiányszakmákban a diplomás minimálbér 50 százalékát kitevő (bruttó 64 750 forintos) kiemelt támogatás járt volna.