Orbán: Lehet más Magyarország

2010.07.07. 14:31 Módosítva: 2010.07.07. 16:30
Orbán Viktor úgy véli, lehet más Magyarország, csak ehhez változásokra, tabukat ledöntő változásokra van szükség. A kormányfő erről azután beszélt, hogy találkozott a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciójának tagjaival.

A miniszterelnök az ellenzéki képviselőcsoport ülése után elmondta: a magyar választók 80 százaléka az áprilisi parlamenti választáson a változásra szavazott; most ebből csak kétharmad van a Fidesz padsoraiban, de ennél még jóval többen szavaztak a változásra.

Egyetlen olyan párt van Magyarországon, amely védeni akarja az elmúlt nyolc évet, és nem annak a megváltozására tette fel a következő évek munkáját, közölte Orbán.

Jó lelkiismerettel ment

"Azért is tudtam elmenni jó lelkiismerettel az LMP-hez, mert ha lehet más a politika, akkor lehet más Magyarország is" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az LMP is a változást akarja, és az LMP, illetve a kormánytöbbség között - a fennálló jó néhány, jelentős, lényegi véleménykülönbség ellenére is - a változás érdekében bizonyos együttműködés lehetséges. Még úgy is, hogy "tudomásul vesszük, hogy bizonyos viták, nem jelentéktelen kérdésekben fennálló viták hosszabb távon is fenn fognak maradni" - jegyezte meg.

D SOS20100707001

Az LMP álláspontjáról szólva annyit mondott, hogy az ellenzéki frakció tagjai több együttműködést, a részvétel szélesebb lehetőségét és alaposabb, megfontoltabb egyeztetési, előkészítési rendszert kértek a kabinettől, a kormánytöbbségtől a törvényalkotásban.

Lassul a munkatempó

Orbán Viktor kifejtette: nem lehet várni, hogy a július 19-én kezdődő parlamenti szünetig "a törvényhozás tempója és a változás intenzitása lassulna", Magyarország, a magyar gazdaság ugyanis nincs abban a helyzetben, hogy néhány alapvető változás ne történjen meg július 19-ig. "De ha visszajöttünk a nyári szünetről (...), illetve túl vagyunk az önkormányzati választásokon, akkor biztosan a mostani törvényalkotási munka tempója lassulni fog, átfogóbb lesz, kiegyensúlyozottabb lesz, több részvételi lehetőséget, hosszabb egyeztetési periódusokat kínál majd" - közölte a miniszterelnök.

Beszámolt arról is az LMP-seknek, hogy a "tabudöntögetés elég jól halad", hiszen korábban senki nem gondolta volna például azt, hogy jóval kisebb lehet a politikai osztály a mostaninál, vagy hogy a pénzintézeteket be lehet vonni az emberek igazságérzetét kielégítő mértékig a közteherviselésbe.

"Nagyon elemében volt"

Egy LMP-s parlamenti képviselő a blogjában írt a találkozóról. Szerinte Orbán "nagyon elemében volt, főként politikai filozófiai kérdéseket érintett a magas intellektuális szinten zajló vita". A miniszterelnök kétszer idézett Hamvas Bélától, és "körülbelül tízszer mondta el, hogy ő kereszténydemokrata alapokon áll". Azt ígérte, nem lesz elnöki rendszer, derül ki a név nélkül blogoló képviselő beszámolójából.