Vizsgálják a Budakeszi út 32. átpasszolását

2010.07.07. 20:34
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter utasította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetését azonnali vizsgálat elrendelésére egy nagy értékű budapesti, XII. kerületi állami ingatlan ingyenes alapítványi tulajdonba adásáról szóló döntés időzítésével és egyéb körülményeivel kapcsolatban, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A szaktárca állásfoglalásában emlékeztet arra, hogy Kamarás Miklós, az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatója a távozása előtti napokban írta alá állami ingatlan átadásáról szóló szerződést. A Budakeszi úti épület térítésmentesen került a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány tulajdonába.

Az állásfoglalásban a szakminisztérium cáfolja Kamarás Miklósnak a sajtóban megjelent állítását, amely szerint Halasi Tibort, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát előzetesen szóban tájékoztatta az ügyről.

Az NFM emlékezet: a vagyonkezelői intézkedés jogszabályi alapját a 2010-es költségvetéshez kapcsolódó, a korábbi parlamenti többség által megszavazott törvénymódosítás adta.

Kulturális, szociális és hitéleti célokra

Idézi a 2009. november 10-én hatályba lépett rendelkezést, amely szerint az Országgyűlés az állami vagyonról szóló 2007. évi törvény alapján úgy rendelkezik, hogy a Magyar Állam tulajdonában lévő Budapest, XII. kerület Budakeszi út 32. szám alatti ingatlan térítésmentesen a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány tulajdonába kerül, kulturális, szociális és hitéleti célokra.

A tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásban történő bejegyzésére alkalmas szerződést a Magyar Állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg. A közalapítvány a célok elérése érdekében az ingatlant értékesítheti. Ha az értékesítésre a tulajdonba adástól számított 5 éven belül kerül sor, a közalapítvány köteles az értékesítésből származó bevétel 50 százalékát a központi költségvetés javára befizetni - emlékeztet a minisztérium a jogszabályban foglaltakra.

560 milliót ér

A Magyar Nemzet szerdai számában a szerkesztőség birtokába került szerződésre hivatkozva azt írta, hogy  Kamarás Miklós leváltása előtt három nappal írta alá azt a szerződést, amellyel a XII. kerületi állami ingatlant térítésmentesen átadják a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak. A 4500 négyzetméter alapterületű ingatlan bruttó értéke 560 millió forint.

Az MNV volt vezetője azt állította, egyeztetett a tranzakcióról az állami cég új vezetésével, Halasi Tibor, az MNV igazgatósági elnöke, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azonban  erre nem emlékszik - olvasható a lapban. Kamarás Miklós arra is hivatkozott, hogy a szóban forgó ingatlan átadására "törvényi kötelezettsége" volt, így nem mérlegelhettek.

Egyházi menedékház volt

Zoltai Gusztáv, a közalapítvány társelnöke elmondta: az ingatlan a második világháború előtt az izraelita hitközség tulajdonában lévő egyházi menedékházként működött, majd az 1945-ös államosítás után a kanadai nagykövetség költözött ide. Miután a diplomáciai testületnek már nem volt szüksége az ingatlanra, azt az államtól visszaigényelte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Zoltai Gusztáv emlékeztetett: a közalapítvány 1997-es alapító okiratában az állam vállalta, hogy induló vagyont bocsát rendelkezésre, amit eddig nem teljesítettek maradéktalanul. A mostani ingyenes átadás ezt a hiányt pótolta - olvasható a lapban.