Heti tíz testnevelés óra lesz Esztergomban

2010.07.08. 16:26
Heti tíz testnevelés órát vezetnek be az esztergomi önkormányzati iskolákban. 40 perces órákkal lehetne elkerülni, hogy a változtatás miatt túlzottan kitolódjon a tanítás vége.

Esztergomban szeptembertől az önkormányzati általános és középiskolákban minden évfolyamon heti tíz testnevelés órát vezetnek be, jelentette be a település polgármesteri hivatala. A képviselő-testület azt is támogatja, hogy az általa fenntartott intézményekben bevezessék a negyvenperces tanórákat.

A heti tíz testnevelés óra bevezetéséről az önkormányzatának képviselő-testülete a közoktatási törvény alapján a júniusi rendkívüli ülésén döntött.

A heti tíz óra kötelező testnevelés órából hat (az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban háromszor kettő) órát délelőtti testnevelésóra keretében kell biztosítani, négy órát pedig délután. A délutáni foglalkozást a tanulók által - az Esztergomban biztosítható sportágak közül - szabadon megválasztott, sportáganként megszervezendő tanórán kell biztosítani.

A képviselő-testület a délutáni négy óra teljesítésével kapcsolatban azt javasolja, hogy az iskola igazgatója a szülő kérelme alapján felmentést adjon a délutáni négy testnevelés óra látogatása alól minden első és másodikos tanulónak, illetve a harmadik évfolyamtól annak a tanulónak, aki sportszervezet tagja, és legalább heti két edzésen (foglalkozáson) részt vesz.

Az előterjesztésben foglaltak szerint a bevezetendő testnevelés órák megnövelik a tanulók napi óraszámát, ami az eddigiekhez képest későbbre tolja a tanórák befejezésének időpontját. A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló rendelet ugyanakkor lehetővé teszi a 45 perces tanítási óráktól való eltérést, ezért Meggyes Tamás (Fidesz) polgármester azt javasolta, hogy fenntartóként támogassák az intézményeket ha a mindennapos testnevelés bevezetésével miatt áttérnének a 40 perces tanórákra.

Ezzel napi 30, 35 perc nyerhető, azaz az eddigiekhez képest átlagban mintegy 25 perccel tolódik ki az utolsó óra vége. A 40 perces órákon a tananyag és az órák nevelési-oktatási céljai teljesíthetőek, nem csorbul a gyermekek érdeke, áll az önkormányzat közleményében. Az intézményeknek a 40 perces tanórák bevezetéséről a képviselő-testületet 2010. augusztus 31-ig értesíteniük kell.

A várható költségeket, amelyek a mindennapos testnevelés órák bevezetéséből fakadnak - a megnövekedett tanórák, az azok ellátását biztosító testnevelői pedagógus álláshelyek számát és az egyéb kiadásokat - az önkormányzat biztosítja.