150 millióba kerül az idei tűzijáték

2010.07.09. 17:44
A kormány a szokásos összeg felét költi az ünnepségre. A maradékot az árvíz sújtotta térség közintézményeire fordítják.

A kormány idén a szokásos összeg feléből, mintegy 150 millió forintból rendezi meg az augusztus 20-i ünnepségeket – jelentette be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben péntek délután tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: augusztus 20-ról méltón emlékezik meg az ország, ám szerényebb lesz az ünnep.

Az elmúlt években 300 millió forint körüli összegbe került az ünnepség megrendezése, idén ennek az összegnek a felét fordítják erre, 150 millió forintba kerül majd a tűzijáték és a hozzá kapcsolódó rendezvények sorozata – mondta, hozzátéve: elfogadták annak a szombathelyi vállalkozónak a felajánlását, aki bruttó 70 millió forintból rendezi meg a budapesti tűzijátékot.

Nagy Anna kormányszóvivő emlékeztetett: a kormány saját elhatározásából és egy civil kezdeményezést követően úgy döntött, hogy az ünnepséget jóval szerényebb költségvetésből rendezi meg.

A Facebookon bő két hete indult a "Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!" kezdeményezés. A támogatók száma azóta 261 ezerre emelkedett. Időközben az MSZP is a tűzijáték lemondása mellett állt ki.

A fennmaradó összeget a kormány az árvíz sújtotta térségek közintézményeinek felújítására fordítja.