Hódmezővásárhely nem veszi le a szégyenlistát

2010.07.09. 09:43
Azoknak az adófizető polgároknak, akik tisztességesen dolgoznak és tisztességesen adóznak, joguk van tudni, hogy kik azok, akik az általuk befizetett összegekkel és a szociális segélyezés rendszerével visszaélnek, többek között ez áll abban a levélben, amit Hódmezővásárhely polgármestere írt Jóri András adatvédelmi biztosnak.

Hódmezővásárhely nyilvánosságra hozza a szociális támogatásokkal, segélyekkel visszaélők névsorát. A város honlapján azoknak a neve olvasható, akik segélyt, támogatást igényeltek, azonban azt mégsem vették át, vagy a megítélt támogatást, a felajánlott munkát később visszautasították, és ezzel az önkormányzat szerint több, ténylegesen rászorulót kiszorítottak a támogatási rendszerből.

Ez ellen tiltakozott csütörtökön a Lehet Más a Politika (LMP), az adatvédelmi ombudsman és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is.

A város polgármestere szerint jogszerűtlen, ha valaki segítséget kér és kap az államtól, az adófizetők közösségétől, és nem veszi igénybe az ingyen ebédet, illetve a közmunkára nem jelenik meg, holott ez számára kötelesség, és nem lehetőség.

Kötelezettségeik is vannak

A polgármester szeretné, ha végre mindenki belátná és elismerné, hogy mindazoknak akik: "környezetüket rendszeresen meglopják; a szociális segéllyel visszaélnek; a szociális segélyt noha megigényelték, azt fel nem vették; akik részegen jelennek meg a közcélú munkán; - nemcsak jogaik, hanem a közösség által jogosan elvárt kötelezettségeik is vannak."

Lázár János, szül.: Hódmezővásárhely, 1975. február 19.  (Fotó: Huszti István)
Lázár János, szül.: Hódmezővásárhely, 1975. február 19.
(Fotó: Huszti István)

Lázár János reméli, hogy a tisztességes, az országot működtető, azt becsületes munkájukkal fenntartó, adóikat megfizető polgároknak ugyanúgy jár az ombudsmani figyelem, mint azoknak, akikért Jóri András most felemelte a szavát.

A városvezető érvelése szerint egyébként az 1992. évi LXIII. törvény 3. § (4) bekezdése kimondja, hogy törvény közérdekből - az adatok körének kifejezett megjelölésével - elrendelheti a személyes adat nyilvánosságra hozatalát. Azt is kimondja továbbá, hogy az érintett kérelmére indult eljárásban a szükséges adatainak kezeléséhez való hozzájárulását vélelmezni kell. Erre a tényre az érintett figyelmét fel kell hívni.

Figyelmeztették őket

Lázár János levelében tájékoztatja Jóri Andrást, hogy a városi önkormányzat ügyfélszolgálatán kifüggesztett tájékoztató tábla tartalmazza azon figyelemfelhívást, hogy amennyiben valaki jogosulatlanul veszi igénybe a támogatást, ezen történést várhatóan nyilvánosságra hozzák. Az adatok kezelésére vonatkozó felhatalmazás pedig a segélykérő nyomtatványon megtalálható, amelyet büntetőjogi felelősség tudatában tölt ki minden kérelmező.