Kövér László lesz a házelnök

2010.07.09. 14:04

A Fidesz információink szerint Kövér Lászlót jelöli az Országgyűlés elnökének. A jelölésről – amire már korábban is számítani lehetett – a párt Alcsútdobozon összehívott elnökségi ülése döntött. A testület csütörtök-pénteki találkozóján várhatóan azt is véglegesítik, hogy Tarlós István lesz a párt főpolgármester-jelöltje. Ezt egyébként már tavaly szeptemberben megígérte Orbán Viktor.

Kövér László házelnökségéről azóta szivárogtat a Fidesz, amióta eldőlt, hogy a mostani házelnök Schmitt Pál augusztustól köztársasági elnök lesz. Kövér házelnöki posztja már a választások előtt is felmerült.

A múlt héten a jelölés kapcsán kisebb izgalmat keltett az a hír, hogy Kövér László nem értett egyet Schmitt államfővé választásával. Kövér ezen összevitatkozott Orbán Viktor pártelnökkel is.

Az Index információja szerint azonban komolyan nem veszélyeztette a konfliktus Kövér házelnökségét. Egyikük sem akarta tovább élezni a feszültséget, márpedig a korábban kiszivárogtatott döntés elmaradása mindkettejüknek kínos lett volna.

Kövér László a párt 37 alapítója közül az utolsó belpolitikában aktív politikus Orbán Viktoron kívül.

Kövér megalapítása óta az egyik vezetője a Fidesznek, az ezredfordulón másfél évig a párt elnöke is volt. Az első Orbán-kormány idején a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter is volt, idén azonban nem kapott kormányzati tisztséget.