A Fidesz döntött Tarlós főpolgármester-jelöltségéről

2010.07.10. 13:22 Módosítva: 2010.07.10. 13:31
A Fidesz döntött a budapesti listáról és a megyei listákról, valamint a megyei közgyűlési elnökjelöltekről is.

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz országos választmánya Tarlós Istvánt, a párt fővárosi frakcióvezetőjét, hogy a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje legyen az őszi önkormányzati választáson - közölte Kósa Lajos szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fidesz ügyvezető alelnöke a választmány ülése után elmondta: döntöttek a budapesti listáról és a megyei listákról, valamint a megyei közgyűlési elnökjelöltekről is.

Kósa Lajos tájékoztatása szerint a megyei jogú városok polgármesterjelöltjeiről a végső döntést a Fidesz országos választmányának elnöksége hozza meg a jövő hét folyamán. Ugyanakkor - mint fogalmazott - szinte mindegyik megyei jogú város polgármesterjelöltjével kapcsolatban egyetértés van. A korábban kérdéses települések közül példaként említette, hogy Nyíregyházán Kovács Ferencet javasolják, Miskolcon pedig Kriza Ákost.

Gyurcsányizmus szerves folytatása

Kósa Lajos megismételte, a legnagyobb tétje az önkormányzati választásnak az, hogy Budapesten végre "le lehet-e váltani azt a kurzust, amit a fővárosban képviselnek a gyurcsányizmus szerves folytatásaként". A Fidesz jelöltje az, aki a biztos, gyökeres változást ígéri - mondta. Hangsúlyozta, a kompromisszumkeresés nem jelentheti a kiegyezést a "Hagyó-Horváth nevekkel fémjelzett", jelenlegi fővárosi többséggel.
A kampányról szólva úgy fogalmazott: "3.200 önkormányzat van 3.200 különböző kampánnyal". Lesz kormányoldali koordináció, de az önkormányzat lényege éppen az, hogy maga határozza meg már a kampányát is - jegyezte meg.
A Fidesz budapesti választmánya június végén döntött arról, hogy Tarlós Istvánt javasolja főpolgármester-jelöltnek.

Meghatároznák Budapestet is

A sajtótájékoztatón Tarlós István azt mondta: úgy érzi magát, mint a világbajnoki döntőn az a csapat, amelyik esélyesebb; "elbizakodottság nincs, optimizmus van".
Kérdésre beszélt arról is, hogy az együttműködés az ellenzékkel általában kívánatos, "hogy ez milyen formában és milyen struktúrában valósulhat meg, ezt a választások eredménye dönti el". Koalíciós kérdéseket nem érdemes addig feszegetni, amíg a közgyűlés összetétele nem ismert - tette hozzá.
A Fővárosi Közgyűlés majdani összetételét firtató felvetésre Tarlós István úgy reagált: reméli, hogy minél jobban szerepelnek a választáson, és minél nagyobb létszámban lesznek jelen a testületben. Mint mondta, bármilyen olyan eredménnyel elégedett lenne, amely alapján Budapest irányításában meghatározó szerepet játszhatnak.