Tekla
6 °C
16 °C

Az árvízzel keresnek fogást a kormányon

2010. 07. 12. 15:22
| Módosítva: 2010. 07. 12. 16:59
Az országgyűlés hétfői ülésén a napirend előtt felszólalásokban többen is okolták a kormányt az árvíz utáni helyzet rossz kezelésével. Nagy feltűnést keltett a KDNP-s Pálffy István felszólalása, aki botrányosnak nevezte az MSZP parodisztikus törvényjavaslatát arról, hogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata mellé függesszék ki Orbán Viktor képét is.

A hétfői napirendi felszólalások legjobb pillanatait itt élheti át újra>>>

Visszatérő téma volt a napirend előtti felszólalások között az árvíz és az azt követő helyzet kezelése. Vona Gábor szabályos riportot közölt felsőzsolcai látogatásáról, amelyben megemlítette: az önkormányzat és az állam kevés segítséget tudott nyújtani, bezzeg a magyar nemzeti gárda. Felszólalása nagy részében azonban a szerinte cigányok által elkövetett fosztogatásokkal volt elfoglalva.

D  AS20100712013

Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára válaszul hosszasan sorolta a kormány intézkedéseit: tízezer embert vezényelt a gátakra, a kormány 25 pontos védekezési tervet fogadott el, csak BAZ megyében 691 millió forintot utaltak ki, 3,7 milliárdot különítettek el azoknak, akik elvesztették otthonukat. A rendőrség szerint - Vona elmondásával ellentétben - nem volt fosztogatás, mondta Tállai. Az alsózsolcai illetőségű, fideszes Csöbör Katalin azt mondta: Vona Gábort Felsőzsolcán senki sem látta, mert ott a helyi pénzügyi elittel találkozott. Vona viszontválaszában felháborodottan közölte: attól még ott volt Felsőzsolcán, hogy Csöbör nem látta, "a videó fenn van az interneten".

Az MSZP-s Gúr Nándor tehetetlenséggel vádolt a kormányt az árvíz kapcsán. Szerint hiába kapott milliárdos támogatást Edelény, de az árvíz második hullámára már nem kapott külön pénzt a város, pedig az nagyobb pusztítással járt. Felhánytorgatta, hogy a rendőrségből vándorcirkuszt csináltak, amikor több száz rendőrt az árvízi térségbe vezényeltek. Javasolta, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot a 2010-es árvízi védekezésről, valamint a helyreállítási munkáról.
Tállai András államtitkár Gúr stíusában kérdésekkel válaszolt a felszólalásra: hol volt az MSZP-s kormány, amikor nem építették fel a gátakat, leállították a Vásárhelyi-tervet, nem tisztították ki a kis patakok medrét, az ártérben építettek áruházakat, és háromszáz embert küldtek el a katasztrófavédelemtől.

Hoffman Rózsa oktatási államtitkár az érettségi eredményekről számolt be. Mint mondta: egyes tárgyakban néhány tizedesjegynyi romlás tapasztalható az elmúlt évhez képest, az öt év átlagában viszont nem változtak az eredmények. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy
ennek ellenére baj van, mivel az érettségi nagyon csekély tudást tükröz. Ilyen eredménnyel nem várható, hogy fejlődjön az ország, mondta. Erre csapott le a fideszes Pósán László, hogy elmondhassa: az országgyűlés a múlt héten elfogadta, hogy a 2013-tól a kormány jelölheti ki, mely érettségi tárgyakból kell emeltszintű vizsgát tenni a felsőoktatási felvételihez.

D  AS20100712008

Nagy feltűnést keltett a KDNP-s Pálffy István felszólalása, aki botrányosnak, otrombaságnak, durva sértésnek nevezte az MSZP parodisztikus törvényjavaslatát arról, hogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata mellé függesszék ki a közhivatalokban Orbán Viktor, azaz a Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személy fényképét is. Az egykori tévés szerint  a javaslat benyújtói megsértik a képviselői esküt is, mivel a választók akaratából lelkiismeretesen kellene eljárni.

D  AS20100712016

Schiffer András az LMP elnöke törölné a jogrendből a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt. Egy évvel ezelőtt az ország a sukorói kaszinóbotránytól volt hangos, mondta Schiffer. A tavalyi botrány kapcsán levelet írtak az akkor még ellenzéki Orbán Viktornak, hogy helyezzék hatályon kívül a kiemelt beruházásokról szóló törvényt, de ez eddig nem történt meg. Schiffert nem nyugtatja meg, ha a vörös oligarchák után narancsszínű oligarchák jönnek. Ha a helyzet nem változik, attól tart, hogy majd a Fideszt sem lehet elszámoltatni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!