Lázár: Az államnak nincsenek titkai

2010.07.12. 16:16
Az LMP az információs szabadságért aggódik, a Fidesz szerint semmi gond.

Az LMP-s Scheiring Gábor arról tartott sajtótájékoztatót az Országgyűlés vörös szalonjában, hogy a Fidesz az adóforint-költés átláthatatlanná tételével csökkenti az információszabadságot. Felhívta a figyelmet az állami vállalatok adatnyilvánosságának szűkítésére, és a kiemelt beruházások küszöbértékének 90 millió forintra csökkentésére, ami gyengítheti az átláthatóságukat.

Scheiring azt is kifogásolta, hogy az építészeti közberuházások esetében a kötelező közbeszerzés alsó összeghatára 90 millió forintra nőne, ami rengeteg pályázatot kivonna a közbeszerzési körből. Érthetetlennek nevezte azt is, hogy a kormánypártok korábbi ígéreteikkel szemben nem támogatták azt az LMP-s módosító javaslatot, hogy offshore-cégek ne indulhassanak közbeszerzési pályázatokon.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek reagálva nem volt hajlandó válaszolni arra a konkrét kérdésre, hogy az államháztartási törvényből miért kéne kivenni az állami tulajdonban lévő vállalatok működésének közérdekűségét rögzítő pontot. Ehelyett arról biztosította az adatnyilvánosságért aggódókat, hogy az új médiaszabályozás az érintett körben 30 napos határidővel kötelezővé teszi a válaszadást, és ez egyértelművé teszi a koalíció álláspontját: "az a jó, ha az államnak nincs titka".