Törvénybe iktatták a történelemhamisítást

2010.07.12. 17:31 Módosítva: 2010.07.12. 17:51
A Kiss László alkotmánybírót, egykori párttitkárhelyettest besúgói múlttal vádoló történész a Legfelsőbb Bíróság előtt meghatónak nevezte, hogy 650 facebookos támogatója kétmillió forintot gyűjtött a kiszabott büntetésére. A bort és pezsgőt bontó történész állítja, győzni fog Strasbourgban, mert már hoztak kedvező ítéletet hasonló ügyekben.

„Arra koccintsunk, hogy pártállástól függetlenül támogatták az ügyemet – mondta Ungváry Krisztián hétfőn, a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt tartott demonstráción, ahol szimbolikusan átadta a szimpatizánsoktól kapott kétmillió forintnyi támogatását. A történész kiemelte annak a fontosságát, hogy facebookos gyűjtés szerint a szabad véleménynyilvánítás és a múlt feltárása képes összefogni embereket, függetlenül attól, hogy a jobb. vagy a baloldal támogatói.

Fotó: Földes András
Fotó: Földes András

Mint arról beszámoltunk, Ungváry Krisztiánt és az írását közlő Élet és Irodalom (ÉS) című hetilapot júniusban hárommillió forint kártérítés és a kamatok megfizetésére ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB), mert alaptalanul állították, hogy Kiss László alkotmánybíró a pártállam idején a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott. A cikk szerint a jelenlegi alkotmánybíró a 80-as évek elején a pécsi egyetem párttitkárhelyetteseként besúgó, a pártállami állambiztonság " hivatalos kapcsolata" volt.

Tudomány és a bíróság

„A bíróságnak nem szabadott volna tudományos kérdésben állást foglalni – mondta a demonstráción. – Döntésükkel törvénybe iktatták a történelemhamisítást.” A történész szerint ugyanis a döntés arról szól, hogy a pártállamban a pártnak és a belügynek nem volt kapcsolata egymással. Miközben szerinte egyértelmű, hogy éppen ez a kapcsolat volt a diktatúra lényege. „Az volt a bűnöm, hogy bebizonyítottam, a párt és a III/III szoros kapcsolatban működött egymással.”

A történész szerint az országgyűlésnek azon is el kellene gondolkoznia, hogy „mennyire tudja a jogbiztonságot képviselni egy olyan ember, aki ilyen funkciót töltött be a pártállami időkben.”

650 támogató

„Megható volt a támogatás” – jegyezte meg Ungváry, amikor felmutatta a nagyméretű, kétmillió forintról szóló csekket, amely a Facebookon indított támogatói csoport gyűjtésére utalt. „A támogatás nem nekem, hanem az ügynek szól” – tette hozzá.

„500 forinttól 50 ezer forintig érkeztek támogatások” – mondta a kezdeményezés elindítója, Váczi Imre. Összesen 840-en járultak hozzá a büntetés kifizetéséhez. „Azért indítottam a csoportot, mert fontosnak tartom, hogy szabadon lehessen véleményt közzétenni. Főleg olyan emberrel kapcsolatban, aki együttműködést mutatott a pártállammal.”

A kétmilliós összeg ugyanakkor csak a nettó büntetési összeg. A történésznek és az ÉS-nek összesen négymilliót kell befizetnie, és ezt a július 15-i határidőig meg is teszik, válaszolta Ungváry.

A történész az ügyet Strasbourgba viszi, ahol meggyőződése szerint nyerni fog. „Egy sor ilyen jellegű ügyben hozott kedvező ítéletet a nemzetközi bíróság. Karsai László ügyében például, akit azért marasztaltak el Magyarországon, mert kimondta, hogy aki Teleki Pált rehabilitálná, az burkoltan zsidózik. Strasbourg megállapította, hogy egyrészt vélemény. Másrészt pedig Teleki hozta a zsidó törvényeket, ami arra utal, hogy antiszemita volt. Az én ügyem ezzel paralel.”

Kérdésünkre Ungváry elmondta, hogy jelenleg a magyar zsidó vagyonok árjásításának témájával, és a háború utáni magyar hírszerzés és elhárítás történetével foglalkozik.